Hahahha...
Sapa kat sini jenis keti tu bau perghhh macam makan bawang sekilo bila bashahhhh tu???
Sapa macam tu? Eh heloooo sory skit...aku tak macam tu okeh. Aku makan bawang Holland so ketiak aku tak tengit bau macam keti Abangla ( bukan racist ok..hakikat)

Dah kalau korang jenis yang ada masalah bau badan stail Nauzubillah sendirj bau sendiri nak pitam...elokla korang amik masa sat baca lagi apa aku nak carutkan dekat sini.

Hampa tau dak dekat bahagian ketiak kita ni adalah bahagian yang quite sensitive. Sebab dekat sini la terletaknya nodus limfa (lymph nodes) kita. Apa itu nodus limfa? Nodus limfa ni adalah sistem pertahanan badan kita. Ada yang amik Biology tak masa SPM dulu? Ingat lagi dak apa cikgu Biology hang duk ngajaq kat depan oi? Tak ingat tu hang duk lenaaa la tu kennn...


Credit to spengetahuan.com
Boleh click SINI untuk baca lebih details apa itu nodus limfa (lymph nodes)


So apa kena mengena ketiak dengan nodus limfa la apa bala la...of course la ada kena mengena...sebab lani kita terlampau obses nak ketiak tak busuk...taknak busuk lepas tu takmau bagi dia berpeluh pulak...dah taknak bagi berpeluh nak bagi dia wangi..lepas da wangi nak bagi ketiak tu putih pulak...ehhh banyak betul cengkadak korang nak keti korang macam-macam kan...

Dah tu apa yang korang nak.dengan ketiak korang ni kan? Kalau aku, cukup la dengan tak bau sudahlah kan. Biar ketiak hitam..jangan hati yang hitam bro...ehhh #siscubadakwah. Lepas tu kat ketiak tu jugak la duk shave tak bagi bulu tu.boleh dandan n dreadlock kan. Selalu kalau pengalaman aku bila lepas shave tu kan after sapu deodorant dalam dua tiga hari nanti mesti naik macam jerawat tak jerawat. Oihhh seram oihhh...jangan main-main wei. Serius aku seram.

Seram tak seram la. Aku perasan everytime aku shave ketiak ja nanti akan jadi macam tu. Sampai la satu hari ni aku dah cuak..aku pi Gleneagles untuk jumpa breast surgeon dia. This is serious talk. Siap  doc check raba-raba ( yang laki tu tak payah nak imagine lebih-lebih sangat boleh?panggg kanggg) siap pakej scan buat ultrasound semua. Alhamdulillah takdak apa-apa. Doc cakap maybe sebab aku baru lepas shaving and then pakai deodorant sebab tu jadi macam tu. Sebab maybe ada luka and the ingredients deodorant tu terkena and sebab tu jadi macam jerawat and bengkak tu.

Aku da tahap paranoia dah dengan deodorant kat pasaran tu semua. Habis semua chemical ingredients aku check satu-satu sampai la aku google semua ingredients tu balik. Haihhh..jangan wat main-main...budak-budak background chemical engineering ni bab-bab chemical ni dia alert skit. Bukan sikit tapi banyak! Mak aku nak tau sikit pasal bahan kimia ni bahan kimia nu mesti nak tanya aku. Ehhh dah macam jadual berkala pulak aku ni.

Dah kalau semua bahaya....aku nak buh apa kat keti aku ni xbagi bau kepam wei? Pening pala. Sampai la aku lepak kat Guardian time tu duk belek satu persatu ingredients kat botol-botol deodorant tu...belek satu next..belek satu next...belek satu next sampai la dekat product ni. Ehhhhhh apsal ingredient dia ni aja...ehhh...apo ko bondo ni ehhh.


Taraaaa. Aku beli yang kecil ja. Tapi tahan berbulan-bulan. Nak masuk setahun hokey!


Antara sebab aku pilih Total Image Smelly No More ni adalah:
1. Dibuat dari mineral salt
2. Anti-bacteria yang menyebabkan bau keti!!!
3. Selamat untuk semua jenis kulit.
4. Alcohol n fragrance free.
5. Reduce peluh without blocking pores kita..tak macam deodorant biasa tu ye.
6. Tak da harmful chemicals sperti parabens, aluminium chlorohydrate,  takda mineral and perfume oils dan lain-lain.
7. Tak sticky and oily
8. Tak mengelap kan keti! In fact my keti dah bertambah seri...kahkah.
9. Tahan lama nak mampus. Setahun nak habis satu stick pun bercinta wei.
10. Tak keraskan baju hampa macam commercial deodorant...euwwwwww nampak bertompok putih kat ketiak gitewww...ewwww



Cara penggunaan pun mudah wei. Hang basahkan je garam tu pastu tenyeh je secukup rasa kat ketiak hang. Awal-awal memang rasa ketiak tu macam light-light takda penrlindunga  gitewww macam euwwww ketiak rasa mcam tak pakai deodorant. Pastu lama-lama dah biasa and ketiak hang pu da addapt dengan garam ni hang pun akan ok ja. Pastu lama-lama hang akan perasan ketiak makin glow...kahkah..glow tu tipuuu...maksud aku makin cerah dari guna yang whitening tapi ketiak makin kepam n makin hitam!


Acrive ingredient: natural salt sajo.

So cerita dia..baik lah hampa pi beli ni pakai ni. Ingat hat mana kita boleh elak..kita elak. Aku dah lama nak share pasal deodorant ajain ni tapi asyik lupa ja. Maafkan aku tau sebab lambat nak share menda baguih macam ni.

Kepada kaum hawa ku, aku menyeru korang rajin-rajin la examine breast korang untuk tengok any abnormalities tau. We should alert with our body!

Macam mana nak check?

Mai sini hampa tengok dekat bawah ni tau




Sebaiknya buat lepas seminggu period ya korang.


Credit to thesun.co.uk 


Jangan lupa check any abnormalities tau. Nak senang masa check..check depan cermin.




Riang Ria Raya Moments

in , by Alia Farhan, 8:16 PM
Sedar tak sedar dah masuk hari ke 11 Syawal. Wahhh sat ja kan. Baru rasa macam puasa hari tu...lepas tu raya..ehh tup-tup dah Syawal hari ke 11. Memang betul la orang cakap akhir zaman ni memang sat ja masa berlalu. Kita ja yang selalu amik sikap sambil lewa kan.

Dan bila sebut pasal raya, seriously aku dah lama hilang feel raya tu sejak-sejak arwah tok aku takdak. Ya lah, sebab kami empat beradik arwah tok yang jaga kami. Yes tok duduk ngn family kami. So kami membesar dengan adanya tok di sisi kami. Mama ngn arwah abah bekerja. So apa-apa bila time mama ngn arwah abah reja, arwah tok yang will look after us. Rindunya dekat arwah tok. Then bila abah takdak and pi secara mendadak, tu lagi pukulan untuk aku. Sebab aku ni memang anak manja abah. Memang rasa sakitnya tu..undescribeable. yes time heal. But bila kenang tu..hati sayu sangat... menda paling kuat bermain kat fikiran aku...what it abah ada lagi...what if abah itu...what if abah ini... Macam tu la dia. Sejenis perangai sangat kan.

Dan bila dah berkahwin and ada anak-anak sendiri, mainly raya is for them. Let they have a good memories to be remembered like I did. I have a beautiful childhood riang ria raya moments and I hope they will too.

Moments of hari raya is not about ketupat and rendang...it's about how well u spent it with your loves one. It's none like other ordinary and boring day...well I hope u guys have a well spent day with ur love on during Hari Raya.


Bermaaf-maafan. It's a tradition.



Husband n wifey selfie.


No proper raya photo for 4 of us.


Aishah i dont care face!


Mak Jah's clan.







Cucu-cucu Mak Jah.



Papa n her daughters. Sadly, I dont have pics with my daughters like my husband did.

So how is your Hari Raya?




Aku selalu ada masalah dengan kulit muka aku ni. At one time dia boleh jadi berminyak, pastu kering dekat bahagian pipi..xleh nak kata V zone sebab dekat dagu can be oily...dekat T zone memang harap maklong masalah berminyak. Kejap jadi combination...sat2 jadi oily nak mampus satu muka. Dahhhh pulak pening nak cari skincare.

Dulu aku pernah pakai Clinique face soap tu. Pernah pakai yang untuk oily and then change to yang combination tu. Sekarang ni dah lama jugak tak pakai Clinique but still I love Clinique products. Cuma saja sebab nak try other skincare kan aku pun stop dengan Clinique. Now aku pakai cleanser dari Safi Rania Gold yang micro cleanser dengan Garnier Matcha Detox ni(penat nak taip nama menda alah garnier ni). Normally aku switch in between antara Garnier Matcha Detox ni dengan Safi Rania Gold Cleanser tu. Tapi bila muka aku terlebih berminyak memang aku akan guna cleanser yang ni lagi-lagi kalau jerawat menyerang.

Kalau hampa nak tau matcha tea atau teh hijau ni ada banyak kebaikkan untuk kulit kita. Antara kebaikkannya adalah;


Sumber google


1. Mengurangkan risiko kanser kulit disebabkan kandungan antioxidant nya.
2. Menyingkirkan sel kulit mati dengan cepat.
3. Melembabkan kulit.
4. Mengurangkan penghasilan minyak berlebihan di muka.
5. Percepatkan penyembuhan jerawat.
6. Mencegah penuaan kulit.


Perkenalkan sahabat baik kulit saya ketika kulit saya buat perangai merembeskan minyak dan jerawat.


Boleh digunakan for everyday use. Ikut korang lah ye. Macam aku suka switch in between tapi bila muka berminyak teruk n jerawat keluar memang aku pakai ni ja. 


Warna hijau favourite aku. Bau dia pun best. I liokkkeee sangat. 


Cuci jangan tak cuci. 


Tadaaa. Lepas guna Garnier Matcha Detox tu. Kulit rasa fresh. Tak oily dah. Tapi kulit rasa toing-toing moisturized gitewww. 

*** untuk pertama kali, aku beli trial size ja sebab yang ni aku jumpa masa aku pi Pak Bara, Thailand hari tu. Terjumpa dekat 7E depa and kebetulan time tu aku tak bawak cleanser. So aku beli yang kecik ni dulu. Bau macam best. Kaler menarik..kaler favaourite kata kan. Terus cekau ja.

So wajib repeat beli or tak?
Bagi aku harus ok. Harus. Sebab aku suka effect after cuci muka aku yang sekarang ni agak kuat berminyak maybe due to hormone and weather sama kan. Walaupun dia wipe off minyak-minyak dari muka aku, tapi dalam masa yang sama dia tak keringkan muka aku malah moisturised kan lagi muka aku ni. 

Sapa yang sesuai pakai ni?
Orang yang ada masalah kulit berminyak dan beejerawat. Korang kena give a try to this product. Tak kira la laki ka pompuan ka sajad ka saffiey ilias ka siti kassim ka...selagi mana korang nama manusia yang berkulit berminyak macam telaga minyak dan berjerawat...boleh la cuba ya nyahhhhh...auuuuu nyahhhh.

I really hope Garnier can come out with Garnier Matcha Detox mask pulak. Yang macam ala-ala clay tu. Mesti best nyahhhhh....

Ok nyahhh...mak nak tidur....






Assalamualaikum...

It's been 3rd day of Syawal. I have been fully loaded with beef, chicken and ketupat and I been craving for something lighter like pizzaaaa 🍕🍕🍕 with prawns 🍤🍤🍤 on top of it. Lucky me,
Domino's have introdice the new sweet and spicy Ssamjeang flavors especially created by Domino’s Pizza. Good thing, Domino’s introduces its latest addition, the new Ssamjeang Prawn 🍤🍤🍤 pizza🍕🍕🍕, the fourth variant added to the range.

The new pizza featuring springy, succulent prawns marinated with Italian herbs & spices coupled with nutritious seaweed that’s rich with umami flavour, fresh cherry tomatoes, green peppers, sprinkled with roasted sesame seeds atop the specially developed Ssamjeang sauce, the Ssamjeang Pizza is packed with well-balanced flavors and textures.




Truly inspired by Malaysians love for Korean food, Domino’s Ssamjeang Pizzas were specially crafted to deliver the perfect combination of savory, sweet and spicy flavors. Versatile and flavorful, the Ssamjeang sauce is also available with Ayam-haseyo Chicken Wings, a side of chicken wings baked to perfection with an outer coating of the deliciously addictive Ssamjeang sauce.  Alamak drooling already weih😂😂😂






During the festive Ramadan and Raya period, we can enjoy Ssamjeang Prawn with the two combo deals namely Ssamjeang Buddy Combo and the Ssamjeang Super Combo. Priced at RM36.75(GST zero-rated price), the Ssamjeang Buddy Combo includes one Regular Ssamjeang pizza, one Ayam-Haseyo, one Garlic Twisty Bread and two cans of soft drinks; while the Ssamjeang Super Combo, priced at RM56.50(GST zero-rated price) comprises of two Regular Pizzas, one Ayam-Haseyo, one Cheesy Mozzarella/Cheddar Stix and a bottle of 1.5L soft drink. OMG. so tempting with the offer!




Raya-raya ni kalau nak buat open house pun senang la. Order ja Dominos Pizza ni. Or kalau tetiba ada orang mai beraya ke rumah pun boleh la order ja set Ssamjeang Prawn ni. Sedap pun sedap kan, murah pun murah. Dah boleh sediakan makanan dekat guest dengan mewah tapi pada harga mampu milik...yahuuuu.





So hurry up guys!!! The all new Ssamjeang Prawn is available at all Domino’s Pizza stores for a limited time only, from June 4 to July 1, 2018, while stocks last.


Don't forget to pay a visit Domino’s stores, order online at http://www.dominos.com.my/, or call 1300-888-333 to make an order. To learn more about Domino’s Pizza Malaysia’s Ssamjeang Prawn Pizza as well as other ongoing promotions, visit us at http://www.dominos.com.my/.

**********************************************


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS