Holaaa

Jom nak sambung cerita pasal Travelog Phuket ya. Untuk breakfast pagi tu kami cuma panaskan segala makanan yang kami bawak, menda paling senang adalah beli telur dan rebus. Bawak sambai dan ikan bilis goreng. Lepas tu aku masak ja nasi untuk breakfast and beli roti sandwich dekat 7E sana. Oh ya untuk trip ni aku siap bawak Philip Pressure Cooker (PPC) aku lagi..kata mai ngn reta kan. Apadehal kan.




Buat kentang n carot lenyek untuk Aishah guna PPC ja.


Orang kuat tengah breakfast.



Hahahha. Jauh dia berjalan sampai ke Phuket. Apadehal.


Lepas makan...mandi duluuuu.


Untuk Day 2 ni kami cuma pusing-pusing sekitar Patong beach sahaja. Nak island hoping semua malas sebab aku ada baby kan. Lagipun da banyak kali kot island hoping dekat sini. Nak-nak pulak dari hari kami sampai Phuket tu memang hujan ja kejanya. So the best way just ronda-ronda Phuket ja lah.


Abaikan muka sememeh ku.


Sedar tak sedar jauh jugak la kami da jalan-jalan kat sekitar Patong tu. Mula-mula masuk ke Jungceylon shopping mall. Pusing-pusing dalam tu, xda menda sangat pun dalam tu. Kebetulan time tu ada street food bazar dekat open space Jungceylon, mak aih mampu telan ayaq lioq ja lah. Sebab nya bukan muslim yang jual.


Dalam Jungceylon. Macam biasa mall ni takdak la best mana pun.


Keluar ja dari Jungceylon ni kami menapak lagi. Kali ni menuju ke Hard Rock Cafe Phuket pulak. Boleh tahan la jauhnya. Dulu masa pi kami laki bini merempit ja, ya lah time tu honeymoon kan. Ke sana sini merempit la. Ni dah ada anak nak merempit macam mana kan. Selesai ja shopping tshirt untuk kami laki bini kat dalam HRC tu. Maka kami pun menapak la balik ke hotel. Mak oiiii jauhnyaaaaaa.


Ke Rock Shop la kiteeee.



Selesai membeli belah di Rock Shop.



Budak-budak paw ballon kat HRC.


Sampai-sampai hotel masing-masing kelaparan. Terus serang makanan yang ada lagi. Lepas tu kids semua terjun pool balik. Aku pun sama naik bawak Adriana and Aishah mandi depan bilik la. Seronok sebab buka-buka pintu bilik ja pool kan.







Yang paling penting, the kids happy sebab dapat mandi kolam sampai lebam kan.


Untuk malam tu, aku tak join ke Fantasea sebab badan Aishah start panas dah. Demam pulak si Aishah. So laki aku bawak la Adriana untuk join the others. Nak cerita pasal Fantasea pun nothing much sebab aku tak dapat join kan.


Tapi dari gambar-gambar yang depa share kat group WhatsApp tau semua orang enjoy la kan. Seronok tengok muka Adriana pun ceria ja. It's ok, mama jaga Aishah ja kt hotel. Malam tu aku cuma buat nasi goreng guna ppc. Nasib ada ppc, standby ja perencah nasi goreng seri aji tu, dengan beli ja sosej halal and teloq dekat 7E then boleh buat dah nasi goreng. Oh ya, untuk trip ni memang aku bawak la bawang besar, bawang putih and cili padi cukup-cukup untuk masak yang simple-simple ja.



Adriana and friends.





Colourful Fantasea Phuket.

Untuk pengetahuan, harga untuk Fantasea Phuket adalah :

Show+buffet = 2200B
Show only =1800B

Tapi kalau tak silap kami dapat harga melalu ejen 1500B seorang.

Yes quite pricy kan.

By the time, pukul 11 malam Thailand macam tu baru la Adriana and papa dia balik. Aku pun time tu da boring tahap gaban dah. Masing-masing pun dah kepenatan, maka eloklah tidur dulu and simpan energy untuk keesokkan harinya. Nanti aku cerita ya sambungan hari ketiga. Ok byeeee.



Hai hampa kali ni nak cerita bab periuk nasi yang sesuai bawak masak travel. Aku ada beberapa jenis rice cooker yang memang aku hangkut mengikut jenis destinasi dan pengangkutan yang aku guna.

Ada orang cakap gigihnya la seorang Alia membawa rice cooker time travel. Bukan gigih wei, more or less memang kena bawak lagi-lagi pulak jenis perut cap Melayu ni nak kena makan nasi ja. Plus, nak jimat satu hal. Mau tak mau kena la memasak time travel. We all bukan Che Ta pi melancong pun tarak hal la nak makan and pikiaq setakat currency exchange tu.

Mak aku yang da travel merata ceruk dunia pun mesti akan masak kalau travel. Pesan mak aku, one of the way nak jimat time travel adalah masak. Kalau sekali travel dekat makan dah habis ribu-ribu next time mesti serik nak travel lagi. Pendek kata, bab travel bab belanjawan and makan selalunya suami aku akan serah untuk aku incharge.

So jom tengok jenis-jenis rice cookers yang aku ada and sesuai untuk hampa angkut pi travel.

1. Rice cooker 1.0L
Pic courtesy of Google.


Rice cooker 1L ni aku pernah bawak masa pi Perth dulu. Apedehal naik Malindo kan, free 30kg luggage sorang. Aku  bawak 1 luggage khas untuk makanan ja kot. Dalam ni la aku masak nasi, dalam ni la aku rebus lobster yang beli dekat Coles. Makan cicah sos dengan mayo ja. Perghhh sejuk-sejuk syahdu. Pastu masak pulak megi dalam ni tibai kami tiga anak-beranak. Oh ya, kat negara2 omputih ni biasanya homestay depa tak sediakan rice cooker ya walaupun lengkap dengan kitchen ka apa ka sebab nasi tu bukan makanan ruji depa.


Berguna betul rice cooker cap Phonar ni. Da sampai ke australia rice cooker ni.


Sebelah lobster tu nasi goreng yang aku buat bekal masa kat Perth hari tu tapi tak sempat nak makan masa kr Caversham tu. End up bawak ke dinner. Dalam serba kekurangan musafir marhaen di bumi kangaroo, lincin habis semua tu.
Boleh baca pasal Travelog Perth kat sini.



2.0 Philip Pressure Cooker



Pic courtesy of Google.

Philip  Pressure Cooker ni antara yang aku angkut masa roadtrip ke Phuket hari tu. Ala kata pun bawak keta kan. Selamba ja lah bawak ni, boleh masak nasi/nasi goreng 7 minit. Yang penting jimat la. Kalau yang ni sesuai la untuk roadtrip macam aku pi ke Phuket tu. Buat mash potato kat Aishah masa tu pun senang. Sat ja dah empuk.


3.0 Electronic Lunch Box

Pic courtesy of Google.

Ni electronic lunch box. Yang aku ada dua tingkat ya. Da sampai ke Koh Lipe dah electronic lunch box aku. Masa kat Koh Lipe, ni lah yang aku guna untuk rebus telur buat sandwich, masak sardines and tomyam untuk makan tengah hari. Memang save betul la sebab makanan kat dalam Koh Lipe memang agak mahal jugak ya. Maklumlah dalam pulau kan.


Ni masa kt Koh Lipe.
Boleh baca pasal Travelog Koh Lipe aku kat sini.




4.0 Mini Rice Cooker



Pic courtesy of Google.

Mini rice cooker ni antara gajet terbaru yang aku beli untuk next trip aku tahun depan. Yang ni agak berlainan dari electronic mini lunch box tu. Yang ni non stick, nak masak-masak boleh variety skit compared dengan yang electronic lunch box tu. Dikatakan boleh masak nasi untuk cater 2 orang makan and masa memasak juga agak cepat (dalam masa lima belas minit). Untuk trip next time tak boleh bawak yang rice cooker biasa tu sebab lugagge kena bayaq oiiii. Hahahha. So kena la berjimat kg nya. Lugagge pun tak beli-beli lagi. 

Nanti aku akan update from time to time kot-kot la ada lagi rice cooker or cooker lain yang sesuai untuk bawak travel kan. 

Until then, adios amigos

Hai.

Kali ni untuk segmen resipi nak share pasal kerabu perut yang simple dan mudah.

Apa pun jom tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buatnya.




Bahan-bahan:

Perut (direbus dan dipotong nipis)
3 sudu besar Sambal belacan
2 biji Bawang besar (hiris nipis)
2 biji Tomato (hiris nipis)
2 sudu besar namfla (kicap ikan)
1 biji limau nipis / 2 sudu besar air limau nipis
Bunga kantan (hiris nipis-nipis /optional aku tak bubuh sebab takda stock bunga kantan kat rumah..kalau bubuh lebih kick)
Garam
Gula
Perasa

Cara-caranya:

1. Masukkan perut yang da direbus dan dihiris ke dalam mangkuk.
2. Masukkan sambal belacan dan gaulkan dengan perut. Kalau tak cukup salut lagi, masukkan and tambah lagi sambal belacan.
3. Then masukkan bawang besar, tomato dan *bunga kantan.
4. Lepas tu, masukkan air limau nipis, namfla, garam,gula dan serbuk perasa dan gaulkan semua sekali bagi mesra.
5. Da siap untuk dihidangkan.


Kecur pulak air liur bila tengok ni. Aku memang hantu kerabu. Suka meratah macam tu jek.


Senang kan. Aku memang selalu kalau nak buat kerabu memang direct guna sambal belacan ja. Unless la kalau buat kerabu yang takyah nak letak belacan ni macam kerabu ikan bilis ka apa ka. Yang lain-lain kalau guna belacan memang selalunya akan amik ja stock sambal belacan.

Tip: biasanya aku akan buat sambal belacan dalam satu bekas tau foo fah tu. Simpan dalam peti ais. Nak makan keluarkan habuan nak makan ja. Memang senang, nak guna untuk nasik goreng ka ceduk ja tak payah nak susah-susah menumbuk bagai. Takpun kalau aku balik Jitra, memang biasanya nanti mama aku akan tapaukan aku sambai belacan dia yg super power dan super menyegat tu. Pedas nak mati, tapu asyik nak tambah lagi.

Sekarang ni rasanya semua orang yang celik IT pasti suka shopping online atau shopping atas talian. Rasanya lama gila dah kot aku ni start shopping online.

Dulu-dulu susah jugak nak shopping online lagi-lagi dulu takda sistem online banking macam sekarang. Senang cerita quite complicated la jugak kan. 

Mengikut pengalaman aku ni, benda pertama yang aku beli online adalah baju. Ya lah, seronok kot tengok baju lawa-lawa. Pantang tengok lawa sikit nak beli. Time tu fames mini dress pastu pakai dengan cardingan tu. Pastu pakai pulak skinny jeans kan...pastu rambut pulak kepuk-kepuk...alaaa zaman jahiliah dulu-dulu kan. Seronok la kan  time tu bila dapat shopping online. It was 2007 and my 1st online shopping item was mini dress. Happy gila wei bila dapat barang from seller. Rasa macam dapat hadiah. Hahaha. It was full of joy moment๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜


Gambar from Google.

Zaman tu dapat pakai mini dress dengan cardigan n jeans pun rasa dah cun gila dah. Batak gila perangai time tu. Sandal macam gitu pun aku ada dulu. Siap pakej rambut kepok-kepok. Tapi jahil-jahil aku dulu pun setakat kejap on off tudung tu rambut tak karat la. Nanti susah nak bawak semayang oii.


Dulu-dulu tak macam sekarang, banyak seller yang menjual guna medium blog. Yes gigih tau sellers update blogpost untuk baju-baju baru yang trending. Who still remember that era? Dah lama da sampai lupa dah nama-nama blogshop yang aku selalu duk stalk , window shopping and shopping dulu.

Normally, i love to shop online things such as cloth, bags, perfumes and gadget. As long as the seller is trusted one la kan.

Why i love online shopping? Salah satu nya jimat masa, sambil baring-baring pun boleh widow shopping and compare price. Kedua, lebih banyak pilihan dan boleh buat pilihan berdasarkan review orang lain terhadap sellers. Tak payah nak pusing satu mall untuk cari satu barang and kena tawaf sampai melecet just sebab nk compare punya pasal. Ketiga hassle free, tak payah nak susah-susah hadap jem, bayar tol and minyak / bayar uber atau grab just sebab nak beli satu barang ja. 

Dan sempena Lazada Online Revolution ni aku memang da aimed satu gajet yang aku sangat perlukan untuk tujuan blog aku dan online bisness aku. Tak lain tak bukan new notebook. 
Kalau boleh nak kaler rose gold. Perghhh da berangan dah new workstation aku dengan new notebook rose gold gitewww.  Yang aku gila bayang nak beli sangat Asus Transformer Book in Pink Gold.


Perghhh murah gila wei. Hari tu duk survey masa tak  Online Revolution Sales ada yang jual RM1199 tau. Sekarang ni tak sampai RM1000 kot kan. Memang kena grab la sebab murah kan.

Ok korang bayangkan aku nak letak notebook aku ni dekat wormstation aku yang aku akan decor ala-ala gini nanti. 


Sumber Pinterest.


Sumber Pinterest.

Korang dapat bayangkan tak bertapa cun melecunnya kalau Asus Transformer Book in Pink Gold tu muncul di celah-celah workstation aku yang dihias ala-ala gini nanti? Boleh bayangkan tak lagi sweet dari Fazura nanti cerita dia wei.

Selain dari notebook dari Asus tu aku pun tengah aim jugak Huawei Nova 2i tu as second handphone aku. Tengok iklan huawei yang Hana Delisha tu terus jatuh cinta wei. Tu belum lagi duk tangkap gambaq guna Huawei P10 Plus laki aku wei. Arghhh stress gambaq lawa nak mampusss. Tapi P10 Plus tu beyond my budget la kan. Yang Nova 2i ni gmbar lawa harga stil reasonable kot kan.


Mostly aku duk survey memang harga dia RM1299 ja. Tapi yang ni kira cheap la kan. 

Selain dari dua items di atas, aku jugak duk aim Tefal Air Fryer. Kata nak healthy lifestyle gitu kan. So kena aim la yang ni. Nak goreng pun pakai minyak satu sudu jek kan.


Mintak kat boss asyik tak approve ja. Mana tau kot2 Lazada nak bagi free kan...ehhhhh



Hampa kalau nak usha barang-barang yang best-beat jangan lupa tau pi ke Lazada Online Revolution. Sales dah bermula tu. Jangan lupa tauuuu. 

Oklah, aku nak sambung cuci mata kt Lazada sat. Hampa jangan lupa join aku sekali tau. Babai.




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS