Teruknya jerebu lately ni kan.
Stress rasa. Sliding door kt balcony takleh bukak, tingkap kat kitchen pun takleh nak bukak. Aiyoo stress nya. Oxygen tu rasa macam limited ja kan.



Tengoklah kat luaq tu, hiway juru tu nampak macam Sleepy Hollow sangat aih. Selalu nampak la jugak fly over atas tu. Ni apa pun tak nampak. Macam mana la kat Indo sana kan!

Sebab terul sangat rasa dalam rumah ni. Rasa macam suffocated sangat-sangat. Adusss. Terus la gugel natural air purifer and humidifier ni.

Fuhhh rupa-rupanya banyak jugak menda-menda asas kat dalam rumah ni boleh wat sebagai air purifier.

Baking soda.

Ya untuk baking soda ni aku letak dalam air and letak dalam air purifier /humidifier yang aku beli kat cosway tu. Memang dah tak letak la aromatheraphy ka apa ka dalam tu. Nanti pening bila bau bercampoq bila masak nanti. Dah la tak boleh bukak tingkap kan.


Ni la air purifier /humidifier yang beli kat cosway tu. Dalam rm50 tak silap. Beli masa tu tak kena gst lagi. Lani xtau la harga dia berapa kan.

Pokok hiasan


Pokok hiasan ni pun boleh mebekalkan more and more O2 dalam rumah kita.



Sama la jugak dengan pokok lidah mak mertua ni.

Arang.




Yes arang memang terkenal sebagai air purifier. Memang aku selalu simpan dalam peti ais utk serap bau. So boleh la letak kat dalam rumah ya kawan-kawan.



Ermmmm lagi satu. Jangan lupa rajin-rajin cuci filter air purifier korang tu.



Tengok air purifier aku yang ni. Brand Toshiba kami beli dulu masa Adriana baby lagi ni. Rasa macam baru 2 weeks yang lepas aku baru cuci. So boleh bayangkan tak macam mana kualiti udara kita sekarang kan.

Apapun, take care korang.

Minum air banyak-banyak. Banyakkan makan buah , makanan sunnah dan juga supplements korang. Musim jerebu ni kan macam-macam penyakit boleh hinggap kat kita kalau badan kita lemah. Nak-nak pulak sekarang typhoid outbreak ni. Haish macam-macam kan.

posted from Bloggeroid

Wordless Wednesday

in , by Alia Farhan, 8:06 PM

Best ker Hop On Hop Off Penang ni?
Kalau nak tau best ke tak tunggu kami #bloggerutara review nanti naaa....



posted from Bloggeroid

Haiiiii

Dah lama tak update apa jadi kat kebun balcony sekangkang kera aku tu kan.

Jom layan mata dulu naaaa



Bunga peria kata sekarang tengah galak berbunga. Fuhhhh tak sabaq nak makan hasil dia.




Sama jugak dengan tomato aku. Galak jugak tu. Sukanya dalam hati ni




Bunga rose aku. Sayang gila kot.




Strawberry pun da berbunga. Harap dapatla makan buah dia dan biakkan dia ke pasu lain pulak.



Ni pun baru la nak galak berdaun bila da letal baja roti bagai. Kalau dak, nan hado haaa.

Ni la terapi aku. Seronok bila tengok hasil dia. Orang yang ni ja yang tau perasaan bila guna hasil yg kita tanam sendiri untuk masak n makan.

Bukan sahut seruan kerajaan pun. Tapi sebab langkah berjimat cermat. Busuk-busuk pun menda-menda alah ni makan jugak RM3 -4 kalau kena beli kan.

Bagi yang nak start , aku suggest start dengan yang simple simple macam daun bawang ka apa ka. Bila tengok hasil baru la korang akan excited semacam. X caya sudah! Hihu.

posted from Bloggeroid

Salak Denai Chalet

in , by Alia Farhan, 9:49 AM
Sebenarnya dah lama nk cerita pasal chalet ni. Tapi asyik peram ja. Ntah hapa-hapa punya baloq kan. Ni cerita masa sambut anniversary tau. Bulan 5 nun haaa. Lama dah sebab tu kata entry peram.

Tapi takpa moh kita cita pasal chalet ni.

Salak Denai Chalet ni terletak dekat kaki Gunung Jerai nun dekat Yan sana.

Memang sesuai sangat-sangat sapa yang suka kedamaian n nak relax dari hiruk pikuk kota. Wah ayat. Macam nak submit karangan paper BM SPM pulak kan.



Apa yang best kat chalet ni, setiap chalet ada pool dia tersendiri. So hampa tak payah risau bab tersentuh dengan bukan muhrim ka apa ka la.


Ni yang untuk chalet kecik macam kami duduk tu.
Ada jugak chalet yang ada bilik-bilik dalam tu tapi kami sebab p 3 orang ja kan. So kami amik yang kecik ja lah.


Muka tak sabaq nak terjun kolam tu. Apa yang pasal kolam ni. Air dia dari air terjun Gunung Jerai nun. So air sentiasa mengalir.



Amik mood dulu haaa



Gila sejuk wei. Memang serius sejuk kot. Tapi best la kan. Siap ada gelungsur lagi. Si kenit pun bukan maim suka lagi gelungsur ngan papa dia.



Siap nak suruh papa repeat naik gelungsur tu banyak kali lagi ha.



Siap ada tempat untuk masak lagi. Kalau nak masak kena bawak rice cooker sendiri la ya. Yang tu semua tak disediakan. Aku memang masak siap-siap sebelum mai sini. Banyak pulak tu masak. Lepas mandi tu hampir lincin wei. Malam tu lapaq perabih apa yang ada and masak megi ja lah.

Please note jugak yang tempat ni memang agak ke dalam. So sediakan makanan banyak-banyak la ya. Kami sebab p time weekdays kan malam tu rasa sunyi la hai. Kul 9 da gelap dengan bunyi cengkerik bagai. Tak pernah-pernah tdoq kat penang ni bunyi cengkerik bagai rasa macam fuyooo wei. Tapi serious la sunyi kan. Kalau p ramai-ramai ok kot. Dengan wat BBQ apa ka. Ni sebab kami 3 ketoi ja. Hang tengok aku aku tengok hang. Wakakak.



Map nak ke Salak Denai Chalet.

Contact number Salak Denai Chalet : 0125376151

Check in : aku dah lupa dah kul berapa tapi check out kul 11 ya. Sebab kami pun sampai lambat hari tu.

Lagi 1 kalau hampa nak check out sblum kul 8 malam dia akan charge hampa RM80 instead of RM100..duit depa akan bagi masa keluaq tu. Macam yang kami p tu time weekdays kan so rate untuk weekend lain na. Tapi harap maklum weekend dia selalu full wei.

Yang lain-lain tu bawak la ubat nyamuk letrik tu siap-siap. Kami pakai hat tu ja. Memang bawak siap-siap dah.

Pagi tu nak balik memang tak mandi dah la kat pool tu sebab mandi kat dalam toilet dia pun sejuk gedi wei. Lagi nak terjun kolam. Tapi kenit tu keep on ajak mandi kolam. Tak koser mak pak kau ni nak oiii.

Tu ja lah nak cerita pasal entry peram aku ni. Sapa nak p retreat hampa punya diri. Tempat ni memang baguih la. Sunyi sepi siap bunyi cengkerik lagi haaa.

Oklah tu ja lah nak cerita.

Okey babai

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS