Tudiennn kat Penang duk ada dah penyakit anjing gila or rabies ni...
P dahhhh.....

Jom baca ni....

Pulau Pinang telah diisytihar sebagai kawasan jangkitan penyakit anjing gila berikutan berlaku dua kes yang membabitkan seorang kanak-kanak berusia 11 tahun dan seorang dewasa berusia 44 tahun.

Sehubungan itu, Ketua Menteri, Lim Guan Eng mengeluarkan Perintah Suntikan Pencegahan Penyakit Anjing Gila (Negeri Pulau Pinang) 2015 yang memberi kuasa kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk mengambil tindakan sewajarnya. 

“Ekoran daripada perintah yang saya keluarkan, semua langkah yang perlu akan diambil untuk menghapuskan anjing liar,”katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau turut memberi amaran bahawa sekiranya tiada sebarang penguatkuasaan dijalankan, beliau akan mengambil tindakan terhadap pegawai terbabit memandangkan keadaannya adalah mencemaskan dan perlu ditangani segera.

Kes anjing gila atau ‘rabies’ mula dikesan selepas seorang lelaki digigit anjing di Pokok Sena, Seberang Perai Utara pada 8 September lalu dengan kes kedua dilapor pada 15 September di Taman Nelayan, Kuala Sungai Pinang, Daerah Barat Daya berikutan seorang kanak-kanak turut digigit anjing.

Guan Eng berkata, kerajaan negeri bersama Jabatan Perkhidmatan Veterinar,  Jabatan Kesihatan dan pihak berkuasa tempatan turut menubuhkan Jawatankuasa Pengawalan Wabak Rabies untuk memulakan operasi pengawalan dan pembasmian anjing.

“Operasi ini melibatkan penangkapan, pemusnahan dan pelupusan semua anjing yang terbiar di negeri ini. Semua anjing peliharaan turut diperintahkan untuk dikurung, divaksin, ditanda serta dilesenkan sehingga wabak ini berakhir,” katanya.

Guan Eng turut mengingatkan orang ramai yang digigit atau bersentuhan dengan anjing liar agar mendapat rawatan segera dan melaporkan kepada pihak berkaitan.  Bilik Gerakan Jabatan Veterinar boleh dihubungi di talian 04-5041407. – Bernama



LGE pun da bg order kan...so yang berkenaan sila jalankan tugas anda. Risau lepas satu satu penyakit duk ada.

Yang mana boleh kita elakkan kita elak. Nampak anjing hat pelik-pelik kita elak buang la kan.

posted from Bloggeroid

Yeah...
Ever wonder apa yang selalu ada dalam otak anak kita?
Tak payah kata anak la, kita sendiri pun kadang-kadang bermain dengan emosi kita sendiri. Kejap sedih kejap heppy kejap grumpy kejap confius eh kejap takut kejap menyampah. Eh macam-macam la.

So hampa da tengok ka cerita Inside Out ni?



Cerita ni sebenarnya banyak bagi input kepada parents especially new parents macam aku and husband.

Sebab apa aku kata macam tu?
Sebab nya emosi-emosi kat anak kita ni sebenarnya akan mempengaruhi pemikiran dia dan perlakuan dia. Either she / he grows up to be a rebels, good girl , shy or low self estem.

Percaya tak umur-umur macam Adriana kau cakap la apa pun, cepat ja dia absorb kat otak dia and tangkap apa yang kita cakap. Sebab tu apa-apa sekarang ni aku kena cakap dengan berhati-hati. Even kadang-kadang bila aku tertengok berita kat tv3 aku nampak muka najib ja aku rasa nak maki bertalu-talu. Tapi aku control ja. Taknak terlepas cakap dat F word yang kalau dulu tu wat lek wat peace ja aku cakap sebelum tak kawen, preggy and jadi mak-mak budak ni.

Sebab otak budak baya-baya umur Adriana ni dia macam span tau. Boleh bayangkan span? Hang letak la span hat tak basah tu dalam semangkuk ayaq. Silap-silap ayaq tu semua kena serap dengan span tu kan. Sama la jugak kes dengan budak-budak ni. And oh yes semalam hari Jumaat, aku tengok Fiqh Wanita yang ustazah Fatimah Syarha yang sebelum ni pernah kena viral kat fb ( sebab tersilap cakap pasal susu lembu ja pun, lek aaa. Bagi aku, pernah dengaq u are what u eat? Ok enuf of dat topic. Nanti sekali ngan aku pulak kena kecam. Choi nanti mula la pergaduhan lagi antara mak-mak yang tak dapat menyusu badan dengan mak-mak menyusu badan ni. Boring aaa. Takdak topik lain ke nak gaduh wei? Yang tak dapat nak menyusu badan next time usaha lagi, yang berjaya tu boleh la encoorage lagi ibu-ibu kat luaq sana, share dengan depa pengalaman hampa. Tu pun kalau depa nak terima la. Eh termelalut pulak. Okei babai)

Okei berbalik kepada perbincangan Ustazah Fatimah Syarha dengan guest tu, aku tak ingat la the exact topic actually. Tp more or less to communication between husband and wife la. Macam mana percakapan kita mak mak and ayah ayah ni mempengaruhi emosi anak-anak.

Contoh, si suami balik dari kerja bagi salam. Si isteri pun jawab la salam dengan senyuman sebab si suami actually dah greet kita. ASSALAMUALAIKUM tu sendiri dah bermaksud yang baik SALAM SEJAHTERA KE ATAS KAMU.
Allahu, ruginya kalau kita tak jawab salam suami kita. Walhal dia da doakan kita. So basically, bila anak-anak dipengaruhi environment yang membina ni automatically emosi dia akan lebih seimbang.

KEDUA yang aku belajar dari program tu, INTONASI yes intonasi.
Even perkataan BENCI is a negative word tapi bila disebut dengan intonasi yang berlainan akan membawa maksud yang berlainan.

"EEEIIII PAPA NI!!!!MAMA BENCI LA PAPA NIIII!!!" Sambil muka masam mencuka.

" benci tau papa ni" sambil tumbuk-tumbuk manja perut si suami yang one pax tu.

Mana satu yang lebih manis? Ya perkataan benci tu adalah negatif tetapi intonasi kita juga penting. And that why we need to control and tone down our words. Remember kids tu mcm spongebob ya, apa kau cakap, apa kau buat dia absorb and simpan ya.




Macam cerita Inside Out ni pun banyak penyampaian yang cuba nak disampaikan.

As parents, kita sendiri kena kawal emosi kita depan anak-anak. Ya cakap memang senang, aku pun kadang-kadang macam Tarzan jugak terpekik terlolong jugak bila tengok si kenit ni sepahkan itu ini. Tapi bila pikir balik, what do u expect from 2 years old lil girl? Nak expect dia sapu sampah, mop lantai, basuh pinggan semua? Memang tak la kan. Layan ja lah.

SABAR. the word sabar is easier to say than implement it. Sumpah wei. Aku sendiri kadang-kadang Ya Allah menangis sorang-sorang bila rasa bersalah tu mai kat diri aku.

And lagi 1 pasal MARAH...marah ni datangnya dari SYAITONNNN ya kawan-kawan. So bila kita nak marah tu dia akan ada satu perasaan meluap-luap. Sebab tu bila kita nak marah, kita kena beristigfar ya. Dengan cara ni perasaan marah ni akan berhenti di otak dan kalau kita marah lepas tu pun akan jadi marah yang membina. Marah yang membina ni biasanya tak akan menyakitkan hati dan mengguris hati pihak-pihak yang terlibat. Even perasan tak, kadang-kadang bila terlepas marah or meletup kan kita sendiri akan rasa bersalah. Orang yang kena marah apatah lagi kan. So dalam hal ni, kena banyak-banyak beristigfar. Nabi pun da kata orang yang berjaya orang yang dapat kawal amarah dia. Yang ni memang aku kena prektis lebih lagi. Aku ni cepat sangat oi nak meletup...istigfar banyak-banyak ya Alia!!!

Bukan senang nak jaga anak syurga kan. Tapi itulah cabaran kita as parents.
Jom Inside Out anak kita. Selami and belajar apa yang depa rasa bila kita marah depa ka, bila kita kiss depa , bila kita hug depa, n bila kita kata sayang anak mama ni. Muahhh.



Abaikan sofa yang ditogelkan sarung dia tu. Ada budak muntah and mama dia duk jemur sofa cover tu.
Ni sel-sel otak dia tengah berhubung la tu, p amik pencil color p cucuk-cucuk kat situ.



Mama n papa sayang Adriana!

Till then,
Nanti aku akan kongsikan lagi input-input yang aku dapat dari program Fiqh Wanita ni. Lepas ni memang aku nak record dalam decoder. To be frank, aku suka cara ustazah tu cakap. Lantak hampa la nak kata ustazah tu apa pun!

posted from Bloggeroid

semalam masa terbaca ja pasal kejadian kren runtuh di Masjidil Haram teru hati ni tak keruan.

Allahu.

Terus aku message Angah kat sana. Otak aku hanya terpikirkan angah ja. Gelisah aku tunggu angah reply whatsapp aku. Ya Allah, dalam hati tak putus-putus berdoa semoga kakak aku takdak apa-apa.

Alhamdulillah Angah reply and cakap dia kat hospital masa tu.



Tanya lah kepada mana-mana ahli keluarga mesti semua dalam kerisauan.



Berat sungguh dugaan untuk jemaah Hajj tahun ni.

Takziah diucapkan kepada semua ahli keluarga yang terlibat. Sesungguhnya dari Dia kita datang dan kepada Dia kita pergi.

Allahu, dijemput bertemu Sang Pencipta di Tanah Haram, di dalam ihram dan di hari jumaat yang penuh barokah. Semoga roh-roh mereka yang terlibat di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Amin.

***aku terbaca, mereka yang pergi dalam ihram akan dibangunkan di Padang Masyar dengan ihram mereka. Allahu, untungnya insan-insan terpilih ni.
(Maaf kalau benda ni tak betul, tapi kalau betul besar betul ganjaran untuk mereka-mereka ni)

posted from Bloggeroid

Homecook lately

in , , , by Alia Farhan, 12:13 AM

Simple dish by chef mama



Ikan cencaru sumbat



Sambal ikan bilis bersama petai belalang
Sedap oiii



Buat breakfast. Tak sempat tangkap gambar sebelum. Ada selepas ja



Tomyam , ikan goreng & masak lemak tempoyak pucuk kayu.



Otw making of masak lemak tempoyak pucuk kayu.



Kueytiaw thng




Favourite ni!




Simple but delish!

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS