Umur berapa korang start homeschool anak korang?
Setakat sekarang ni...aktiviti homeschool Adriana berkisar dengan kehadiran pen dan drawing paper.....
Itu la aktiviti dia.....
Bila aku ajak2 dia lukis....nanti macam2 dia sruh aku lukiskan....

"Mama lukis cat"
"Papa....mama"
When she asked me to draw her papa....
So i draw a guy with exactly like Fido Dido hair...still remember Fido Dido?or u don't?hahaha....
80s baby sure know who d heck is Fido Dido.....

Macam2 la nanti aku lukis...n i later i asked her again what is this...and what is that.....

"Oh....cat....fish mama"

Ok well....
Walaupun lukisan aku buruk but still nampak the cat is cat and the fish is fish ok la kan.....
Tapi ada satu time dia suruh aku lukis dog...tapi aku tak reti...hahaha...
Macam mana yek nak lukis dog ni?
Tunggu mama blajar dulu ya Adriana....

So far...memang dia suka kalau bagi pen n buku kat dia...abih la dia conteng...tapi ok la kan....



Ni masa hari raya hari tu....
Berebut2 la dia dengan kakak Adni dia pen n buku....
Aduhhh maktok....later semua kena prepare triple triple...xdak makna budak2 ni nak share nya...mana mahu nyaaa



Ok lah...ni la lukisan mama dia....
Tapi nanti zasssss....Adriana wat abstract atas lukisan mama TT



Ni pun consider aktiviti homeschooling jugak ni...mama dia sebuk nk test make up...dia pun nak gak...last2 mama wat meow kat dia....

Hihi....

Ermmmm

Lagi satu nak tanya......
Umur berapa ya aku patut ajar dia menulis ABC?is it too early for her at her 2 years 3 months?
Aku taknak la push dia sangat...sebab aku rasa..aku dulu pun umor 5 tahu baru start kenal ABC n 123 kan....

Tapi ntah la...
Sekarang ni semua org macam too pushy to their kids....aku taknak la jadi mcm tu kan.....

Hermmm....

Oklah.....

Got to go

posted from Bloggeroid

Eidul Fitri semua!!!

by Alia Farhan, 8:34 PM
It's ages tak update blog....
Fuhhhh
But first of all....

SELAMAT HARI RAYA SEMUA...
MAAF ZAHIR BATIN YA




So sorry sbb da dkt2 2 weeks+ tak update blog...bz dengan preparation nak raya(kuih, beli baju raya anak..mama n papa sekali....fuhhh)
Then bila raya pulak....
Bz layan sedara mara...senteng lengan...cuci gelas..pinggan etc....
Ok mmg penat...but it worth bila ramai2 gather...heppy sgt dapat jumpa adik beradik kan...
Rasa penat tu hilang bila tengok adik beradik semua heppy makan2...minum2 sambil bersembang......

I love festive season!

Ok lah.....

Ni nak sambung kt dapor....
Nak memasak...my brother nak singgah jap sblum blik kl.....

So ok....
Daaaa



Our family potrait...
Yang xda dlm gmbar usu Adriana...
Sbb ada kt Jeddah..on duty...

posted from Bloggeroid

Contouring techniques








Strobing techniques







My look using

Contouring techniques:










Strobing techniques:










And this is the difference between contouring and strobing


Left one contouring while the right one is using strobing technique...
Which do u prefer?
Me personally prefer the strobing one bcoz it is quite easier n less work to do..
Plus i like the finishing dewy look....
While contouring is more like matte finishing.....ermmmm....so i will switch in between this two techniques ikut kerajinan n mood....ok x?

posted from Bloggeroid

Semalam buat nasi daging utara....
Memang favourite sgt tu...
Bila upload kt fb...ramai pulak tanya resipi kan...
Ok lah...mai ai share resipi ngan hampa naaa



Ni juadah buka posa semalam....
Roti tu pun buat sendiri...nnt aku share resipi ya korg

Bahan-bahan:

Untuk sup
* bahan menumis untuk sup(buah pelaga, bunga lawang, kayu manis)
*bawang besar dan bawang putih(blend)
*daging potong ketul besar skit
*garam
*stok ayam

Untuk nasi:
*minyak+butter/minyak sapi
* beras -2 cawan
*bawang merah dan bawang putih potong2
*bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis
*rempah kurma
*sos tomato
*garam
*cukup rasa
*air rebusan daging(2 cawan setengah)

Untuk air asam:
*belacan
*cili
*air asam
*tomato potong dadu
*bawang besar
*garam
* gula

Cara-cara:

Untuk sup:
1. Tumis semua bahan-bahan dan masukkan daging.
2. Tambah air dan rebus dalam sejam(untuk bagi daging empuk)
3. Tutup api dan asingkan daging dan kuah sup.

Untuk nasi:
1. Gunakan minyak+butter, biar panas seketika, then tumis bawang merah, bawang putih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
2. Agak dah naik bau masukkan sos tomato dan rempah kurma..kacau sat.
3. Then masukkan beras lepas tu masukkan air rebusan/sup tadi.
4. Masukkan daging sekali dalam nasi then kacau2 bagi daging tu mesra dalam nasik.
5. Pastikan air rebusan/ sup tadi cukup untuk pastikan beras korang masak.
6. Letakkan garam dan cukup rasa.
7. Tunggu ja nasik masak dalam rice cooker tu..

* oh ya step 1 smpai abih semua aku buat dalam rice cooker saja..

Untuk air asam:
1. Tumbuk cili dan belacan(aku guna stock smbal belacan aku dalam peti ais saja) untuk step ni sama macam nak buat sambal belacan.
2. Lepas tu dalam mangkuk lain, masukkan cili+belacan tadi n then masukkan air asam jawa.
3. Lepas tu tambahkan tomato dan bawang yang da dipotong tadi..
4.gaulkan dan masukkan garam n gula.

Dah siappppp....

Kuah sup yang lebih tadi boleh dihidangkan sekali....

Ok lah....

Selamat mencuba...

Ni nak bersilat kat dapoq sat.....

Ok babai

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS