Celcom oh Celcom

in , by Alia Farhan, 2:32 AM
kekadang aku rasa nak carut sangat dengan Celcom ni... sebab apa tau dak... sebab aku sign up pakej yang 3g pny tenet kan... tapi aku jarang sekali kot guna aku pny mobile data kecuali bila aku keluaq dari rumah... duk rumah tentu2 la layan Streamyx kan... memang tak ON kot mobile data tu.... tup2 bila aku keluaq ON mobile data..da reach 80% usage.... WOIIIII CELCOM WOIIII...CELAH MANA YANG AKU DAH GUNA SAMPAI 80% NI... MEMANG VAVI SUNGGUH LA CELCOM NI... DULU MASA RUMAH TAK PKAI STREAMYX TAKYAH CAKAP LA... LAGI SUKA2 HATI BAPAK DIA JA NI MEMANG BUAT AKU NAK TUKAQ KE LINE LAIN NI.... i was thinking of choosing UMobile..bnyak review cakap bagus... murah pun murah tak gatai2 mcm CELCOM mangkuk ni suka2 ja celah mana ntah aku guna data sangat... on Utube jarang sekali... setakat Ig ngn Fb takkan la luak sgt kot... tu pun keluaq...bila duk relax2 kat kedai makan ja baru ON data... CELCOM ni dah mcm AHLONG ni..mau cari gadoh ja yaaaa... KAU TUNGGU YA CELCOM!!
Semua cloth diaper baru (apapun jenis dan materialnya) perlu dilakukan prewash sebelum digunakan (dipakaikan) pada bayi anda. Tujuan prewash? 1. Tujuan pembersihan: untuk membersihkan CD daripada sisa2 pembuatan fabrik dan juga ketika proses pengilangan CD itu. CD dibuat daripada material baru, jadi rasionalnya mmg perlu dibasuh dahulu sblm digunakan. 2. Tujuan penyerapan: bagi membolehkan CD anda menyerap dengan lebih baik. Semakin kerap CD dibasuh, semakin bagus kadar serapannya. 3. Supaya mendapat bentuk dan saiz sebenar CD itu (to fit-snugly on baby). Utk itu CD perlu dibasuh dan dikeringkan beberapa kali (bagi sesetengah material, mgkin ada material yg mengecut (shrink) atau mengembang?). Biasanya pihak pengeluar telah mengambil kira hal ini semasa proses pembuatan CD :) Berapa kali prewash? Utk CD biasa (kebanyakan CD di pasaran) perlu diprewash 2 hingga 3 kali. Bagi saya, minimum adalah 3 kali prewash. Bagi CD/ insert bamboo/ insert hemp perlu diprewash 6-8 kali utk mendapatkan kadar serapan yg optimum. Begitu juga dgn material organic cotton (seperti soaker grobaby/ grovia) minimum 6 kali prewash. Bagaimana yg dikatakan prewash? Basuh, jemur (hingga kering) dan basuh semula. Ulang sebanyak 3x (atau sehingga serapan ok). Caranya? Utk prewash boleh basuh tangan (hand wash) atau pakai mesin basuh. Utk basuhan pertama boleh gunakan sedikit sabun (sabun yg tiada campuran softener) dan utk basuhan kedua dan ketiga boleh basuh tanpa sabun. Utk prewash kali pertama boleh juga gunakan air panas (suam). Cadangan prewash? Cara saya: Utk CD baru saya just celup2 air atau lalukan bwh air paip. Then, perah dgn lembut dan jemur. Boleh juga spin dgn mesin basuh sebelum jemur (mesti letak dlm laundy net). TIPS: Boleh tumpang spin dgn CD lain yg dibasuh, ketika spin yg terakhir.. huhuhu.. Adakah semua bahagian CD (insert/ soaker/ shell/ cover/ pocket pant) perlu diprewash? Ya, terutamanya insert/ soaker perlu diprewash utk meningkatkan kadar serapan. Sebaik-baiknya prewash insert/ soaker mengikut jenis material atau mengikut aturan/ cadangan pihak pengeluar. Shell/ cover CD (utk jenis AI2) boleh diprewash 2 kali sahaja. Pocket pant dicadangkan 3 kali prewash (supaya inner dpt menyerap basahan dgn baik).
Aku ni jarang2 jugak la beli buku cita ni..novel ka amenda ka...
Dulu2 plak klau novel Ahadiat Akashah mmg la aku agk gilos skit...tapi beli yg betul2 minat la..macam Lagenda Budak Setan..pastu Pilot Cafe...untuk 3 Hari..bla bla bla...
Pastu kalau novel English..mmg dari sekolah suka gila Sweet Valley High School tu...tak tau la..lani ada lagi ka dak ka...ada 2 org twins tu..sorg nama Elizabeth sorg lagi Jessica kalau xsilap aku...novel bapak gila pnya tebai nak2 yang Elizabeth Secret Diary kalau xsilap..aku boleh abih kan dalam masa 1 atau 2 hari...

Ingat dulu masa kt Saina...selalunya..aku akan baca novel ni hari Khamis...pantang cikgu masuk kelas lewat..bukak novel..pastu sambung ke prep...pastu kalau ada makan beradap plak..aku curi2 baca masa time makan tu...pastu lepas bacaan Yassin terus laju2 balik dorm nak sambung baca...kalau dah light off tu gila sanggup bersengkang mata baca dalam gelap...smpai la tertdoq...kalau tak abih..esok Jumaat cuti...sambung membaca....perghhh gilo....

Dah nak masuk form 5 start la baca novel yg English nya bahasa agak enchanting skit...dah start terjebak pulak ngan Judith McNaught...dari US punya bahasa yg agak light...alih ke UK pnya bahasa yg agak sarat...amik masa la jugak utk aku abihkan satu buah novel...novel 1st Judith yg aku baca...Once &Always...perghhh ingat lagi...amik masa 4 days jugak utk aku merangkak2 nak paham ayat enchanting dia tu...

Tengok...dah melalut aku pokpek ke menda lain..
Pendek kata...aku mmg suka baca novel..dulu2 la..lani..asal bukak novel ja aku leh tdoq....zzzzz terus...
Ni azam baru...nk start reading balik...

Jom usha hasil rembatan kt BBW Penang petang tdi...



Ada lagi 2 aku tak masukkan dalam gmbaq ni



Meroyan pulak aku tengok buku cookies cute macam ni...RM12 plak tu..harus jakun sebentar



Aku mmg suka tengok rancangan cooking Chef Rachel Khoo ni dalam Little French Kitchen kt channel 728...suka tengok life dia kt France sana...



Tengok gambaq pun da menarik..maybe beli buku ni sbb gmbaq kot..
Next in d list nak cari Chef Michael Chef At Home, Jamie Oliver, Nigella ngan Rachel Ray pulak....



Lama dah tak layan Chicken Soup for The Soul-stay at home mom ni...sesuaiiii ngan ai noks



Ni pun beli sbb geram.kekdahnya kot



Omeynya...omeyyy



Ni pulak recipe dalam buku hello kitty tu..hee..simple lak tuhhh



Ni pulak buku pasal book scrapping...comel jek...tapi ni...macam angah ja yg lebih ke arah tu....

Tu ja..sekian...
Menyusul lagi part II...
tu utk bahan bacaan Adriana pulak..

posted from Bloggeroid

Adriana at play ground

in , by Alia Farhan, 12:37 PM



























Cepatnya awk membesar Adriana...
Semua nak buat sendiri...nak makan sendiri...nak mandi sendiri...nak berus gigi sendiri...lepas ni boleh tolong mama basuh baju..sidai baju n lipat kain pulak ya...

Barulah sedaq diri ni dah tua....anak da makin membesar...my baby is not a "baby" anymore....dah masuk 2 years dah...dah macam2 pe'el dah sekarang ni....geram mama ngan kamu tau...

Apapun...mama n papa love u Adriana Arissa...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS