My current obsession

in , , by Alia Farhan, 3:54 AM
Jom layan gmbar2 urban garden aku ni....
Actually ni dekat balcony aku ja....
Stress release kot tengok2 pokok2 ni....


Japanese roses ni aku beli 1 bekas/pasu ni rm8 sajaaaa...puas hati nyahhh...nanti kerat batang dia cucuk kat pasu2 lain...sangat senang dijaga....tak perlu ait banyak sgt because this plant cam stand hot weather...cuma jangan la smpai seminggu ko tak siram dia..kesian dia nyahh...



Bell pepper ni aku beli kat nursery kat rumah aku ni jugak...rm10 kot...ntah dah lupa...tapi ada 3 pokok dlam ni kot..puaih hati..nnt boleh la bagi sepokok kat sapa2 yang nak..



Ok roses ni rm10...tapi tokey tu kasik aku rm8..ok sgt2 kot



Yeayyy..another English herbs...hoyeahh..da dapat parsley ngn thymes ni...2 pasu ni dia bagi rm15...dah la segar elok...sukanya...sukaaaa nyaaa



Pokok cabai ni eksidenly tumbuh..aku main campak2 ja benih yang ada kt dlm satu bekas ni...tengok2 haaa..naik subur elok gila...maybe sebab aku suka siram pokok2 aku dengan air basuhan beras+ikan kot....



Ni pulak roses angah bagi kat aku...hari tu lama jugak tak berbunga...ni dah galak berbunga balik dah...banyak putik duk keluaq dah....


Ni selasih or thai basils...masak apa2 buh daun ni perghhhhh....yg daun besaq2 tu pulak pokok hydrangeas aku...sedih sebenaqnya kalau cita psal hydrangeas ni..sebab dia galak berdaun jaaaa....bunganya tak keluaq2....sedeh lahai....ni nak try buh baja bunga tengok...tokey kt nursery tu kata...u gunting dia pnya pucuk kasik dia keluar itu bunga..dan bubuh itu baja bunga...okey...baik tokey...
Oh actually aku ada beli pokok hydrangeas kat nursery tu...rm10 kot..ka rm8..ntah..tak hingat...dlm range tu ja harga dia...tp da ada putik2 bunga la....heee cant wait



Kasik up closed skit bell peppers aku ni.....



Ni pulak yg cabai aku tertanam tu..crunchy n pedas berdenggung



Cepat la blooming yer....



Malam ni or esk nak wat rose infused water lah....hihi....

Sekian...

posted from Bloggeroid

Dah lama aku nak tulis pasal menda ni...
Dari kes Kiki CDM250 lagi aku nk wat entry pasal menda ni....
Sampai la sekarang ni kes awek bertudung kena "cabul" ngan mamat Kepak or KPOP....(tu pun macam dah basi kan)

Kadang2 la orang kita kuat gila la nak judge orang....siap keluarkan kata2 kesat....
"Hey..pakai ja tudung...tapi perangai lahanat Ya Rabbi....tapi mulot puaka...tak hormat orang tua"...
Sambil2 tekan button SHARE video Kiki maki uncle tu...pastu sama2 bermulot puaka komen2 video tu ngan member2....dah tu...xsama ke kau ngn Kiki sekarang....kes Kiki tu pun da setel..dia da mintak maap lgi kat uncle tu...kau ngn kwan2 kau ada mintak maap kat Kiki tu???baik2 Cik Salmah....nnt jenuh awak nak cari Kiki kat Padang Masyar....

Macam2 la scene aku tengok kadang2 tu...macam2 la..nnt kawan2 kat dalam friendlist aku akan share menda2 yg tengah trending macam kes Kiki....kes pakai tudung tapi itu la ini lahhh...sampai latest...kes Kepak/KPOP ni...

Balik cerita budak2 yg pakai tudung tapi kena peluk ngan mamat Kpop tu...kau rasa la kan..kalau budak tu Melayu tapi TAK PAKAI TUDUNG ...agak2 jadi bahan tak???AKU RASA TAKKKK KAN!!...bukan lah aku nak back up diorg..langsung tak..wrong is wrong...point is...kita yang duk sebar video dan aib diorg pastu kutuk2 PAKAI JER TUDUNG TAPI MACAM TUTTTT....kau agak2 lah kan....kau dapat pahala ke dapat dosa kering ja??
Kamon...aku pernah muda remaja...aku pun pernah juga ada perasaan kegilaan melampau2 terhadap retis2 ni...tapi aku xminat la Kpop...aku minat Brandon Boyd ja...fav band aku Incubus...tapi tengok la aku sekarang...1 lagu sekarang pun ssh nak lekat dalam otak aku...faktor usia sama kot....takkan anak da sorang nak angkut p concert Incubus plak kot....
Nanti viral...ibu bertudung kejam bawak anak ke konsert Incubus(bunyi macam vanggang jer kan)

pastu cermin balik diri kau....mungkin dulu satu ketika dulu kau pun pernah ada fasa jahil...cumanya...dat time...tak secanggih sekarang...semua org boleh amik video n viralkan kt internet....kau pun dulu pernah...nama ja pakai tudung tapi berkepit ngan boipren tapi at the end tak kawen pun ke dengan boipren ko tu(ni contoh la ya aku bagi)....apa perasaan kau..kalau orang canang xerita kau ni kat orang2 lain? Pedih tak rasa?

just because sekarang maybe kau da start mendalami ilmu2 agama...ya lah...start masuk fasa yang lebih baik...kau kena rasa orang yang free hair tu kompem2 masuk neraka jahanam ka hapa ka...dan kau rasa darjat kau depan Allah naik satu anak tangga ker kak Salmah???kamon....mana tau orang2 yang kau caci bagai nak gila...itu la ini la..sexy tak ingat tuhan ker...tak takut azab api neraka ker....adoiyainya pun nya...
Kau tengok Miss Nina.....sapa sangka kan?now look how lovely n humble she is...

Kita ni baru jadi baik skit dah wat alim teruk sangat dah...ni nama dia penyakit alim taik kucing....aku tak kesah...kau kata kau nal berdakwah ka apa ka....Nabi Muhammad pun dah pesan...jaga aib orang...jaga aib orang...jaga aib orang...kalau kau nak Allah tu jaga aib kau....
Dan kalau nak menegur pun..bukan depan2 orang ramai....
Tegur secara persendirian or personally supaya tak jatuh maruah orang tu...

Allahu....aku paling takut bab2 aib ni...sebab aku tau....aku ni pun bukan baik...cuma berusaha setiap hari nak jadik yg lebih baik....

So friends,

Let just spread a good things about our Deen....bukannya hari2 buka aib orang sana sini....jenuh nanti banyak pulak waiting list duk que nak cari kat Padang Masyar nanti...

*sudah2 la..playing a God's role...kita ni siapa...hatta Nabi pun xpernah nk hukum ummat dia...kita ni sapa la sangat kennnn

Nama cik Salmah dalam ni hanya lah rekaan semata2...

posted from Bloggeroid

Hobby....

in , by Alia Farhan, 7:56 AM
Aku ni boleh dikatakan banyak jugak la hobby.....semua tu menda2 yg aku suka wat....

1. FOTOGRAFI
ni rasanya aku mewarisi dari arwah abah aku kot...sebab arwah mmg cool sbb suka fotografi mcm aku jugak...actually kami dua cool sebab kami 2 rapat....aku ni anak manja arwah abah....dapat UPSR 5A dapat kamera...walaupun time tu cuma yg pakai filem tu...tapi tetap rasa wehuuuuu...perasaan dia???pecah pala wei ada kamera time tu.....
Pastu bila da besaq....masa da abih degree...en tunang aka en husband belikan dslr pulak...melampau2 la kau kan alia.....layan ja laki aku dengan aku ni...time tu trending sapa sangkut kat leher dslr tu kewllll....lagi2 la kalau hang pompuan...wewitttt....berasa cool sgt time tu.....

Pastu lani...dslr tu ada...ada dlm bilik opis kt belakang...jarang da nak usung p mana2 dah....sebab rasa berat...dengan anak lagi weiii....cuma kalau travel mcm p krabi hari tu ka memang bawak.....sbb still rasa cool jugak guna dslr utk captured moment2 indah....ecewahhh...

Tapi lani...aku byk guna fon saja...senang....terussss zasss hapload kat instagram....penuh dengan #AdrianaArissa sahaja kat ig aku tu....
Obses ngan anak sendiri?
Ermmmm....maybe.....
Kat ig tu la ada gmbaq dia dari frst day dia lahir sampaj ke hari ni...
Ig tu macam journey aku....mcm2 ada dlm tu...selain dari blog ni


Ok la....guna fon pun lawa jugak...



Selain dari gmbaq Adriana Arissa...aku suka jugak captured gambaq makanan dan buh #FOODPORN ...kejadah food pun nak porn sgt kan....



Tak lupa jugak captured moment2 indah msa p berjalan2...ni kat Blue Pool , Krabi...
Nnt aku update entry Krabi hari tu yek...

Ok....
Now hobby lain....

2. COOKING
ni aku rasa bukan lah nk kata hobby sangat...tapi menda yang macam wajib dab harus dibuat oleh kaum hawa kot....tapi aku memang enjoy cooking...then plating lawa2..then snap picture.....


Masak sambai teloq hat simple lagu ni pun nak tangkap gambaq buh dalam blog kan......kan...kan....
Ada la tu yg duk mngata kan....kesah pulak la aku ni...


Resipi ni aku adaptasi dari dish fav aku kat Black Canyon..okla...menjadi jugak!!!

Ok yang ketiga hobby aku...

3. GARDENING

ok hobby ni sgt aku suka...sebab hasil dia memberangsangkan....seronok kot..nak masak petik ja kat balcony pokok2 yg kita tanam tu...


Nahhh ni pokok cabai aku...hasil yg best kot...tu belom tengok rosemary ngan ketumbar jawa lgi...huishhh nikmat..
Ilang stress kot bila gardening ni...
Korang2 yang stress keja tu...
Kalau stress try la gardening...tak nak yg susah2 pny pokok pun try la pokok2 hiasan mcm money tree tu ka..letak dalam air pun...xpun bela roses...sebab roses pun xrenyah sgt...bila dia berbunga tu....perghhhh perasaan tu sukar nk digambarkan...


Ni plak yang latest kegilaan aku...
Letak dalam kitchen cabinet ja....
Dalam masa 4 hari dah dapat hasil memberangsangkan....



Xsuka lagi ka dapat hasil macam ni??



Dapatla masak hasil tuaian kan...sup ayam cendawan...nyummmyyy

Nak resipi???
Nanti pulak ya aku upload.....

Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

Simple make up on the go

in , , by Alia Farhan, 12:35 AM
Sejak2 duk amik job make up org ni kan...suka la jgk make up nk ter over2....
Ehhhh....
Pastu nanti encik suami pun bising la....
"U ni nak p mana...make up lawa2 sgt ni???"

Ehhh dia ni....
Dia tak tau ka....bini dia ni da bergelar seorang mak andam...so kena la calit skit2 tak kasik pucat...
Ateee kalau ghopa ni....


Sapa la nak amik make up job ngn ai??rupa sendiri macam hantu kak limah dah....huhu

Ok lah....
Basically...
For the beginning....aku mmg takleh tinggal menda alah ni


Rasanya takyah nak cita pjg kot psal menda alah ni sbb da well known kan...


After few minutes pkai essence tu..aku apply ni skit...utk spf protection for my skin...not only moisturise my skin..tp berguna jgk as sunscreen protection since contain spf25...

After that baru la tempek foundation...

Biasa fav aku ni lah


Studio fix foundation ni...utk skin tone aku pkai NC25....bestla...tahan la 8jam mcm tu...tp bila da lama2 pkai tu dia blend tu rsa mcm xpkai foundation pun



Blusher ni wajib....sbb mcm nk bg ghopa tu berseri2 gituuuu



Then apply ja lip ice mcm ni kalau mcm nk make up releks2 wat lek wat pis kannn...make up ala2 kpop pipi ngn mulut ja nmpk light2 pink gitewww.. .

Hasil dia....taraaaaa....


Ok part kening mata mmg aku malas nak amik port kalau on the go ni....very the malas ok....

Make up abih simple ni...
Nak cpt...husband dah soundddd...cepatttt....satg tinggaiiii baruuu tauuuu

P/s: booking utk make up 2015 masih dibuka lagi ya

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS