Showing posts with label resipi

Chinese food adalah salah satu makanan yang sedap dan mudah disediakan. Dah la sedap... Nak buat pun senang. Memang favourite sangat la kan.... Antara salah satu kesukaan adalah Sotong Kung Pao. Kebetulan memang ada stock sotong... So apa lagi.. Mari lah ber sotong kung pao... 

Jom kita tengok bahan-bahan untuk buat  Sotong Kung Pao ni... 


Bahan-bahan untuk sos:

2 sudu besar Kicap Pekat Manis

2 sudu besar Kicap Cair

1/2 sudu teh kecil Minyak Bijian

1 sudu besar Tepung Jagung

1 sudu besar Gula 

4 sudu besar air


Bahan Masak

2 sudu besar Minyak masak

6 tangkai Cili Kering  Merah 

4 ulas Bawang Putih dicincang 

1 inchi Halia dicincang

3 sudu besar Kacang Gajus (bakar atau sangai terlebih dahulu) 

2 biji Bawang Merah besar dipotong dadu

1/2 Lada Benggala / Capsicum

1 tangkai Daun Bawang

Sotong dipotong bulat2 ring shape 


Cara-caranya :

1. Di dalam mangkuk, satukan bahan-bahan untuk sos dan kacau sehingga sebati. 

2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Kemudian masukkan cabai/cili kering dan halia. 

3. Kemudian masukkan sos yang disediakan di dalam mangkuk tadi ke dalam kuali.

4. Kemudian masukkan kacang gajus, bawang merah yang dipotong dadu dan cili benggala ke dalam kuali.

5. Kacau sehingga bersalut dan biarkan kuah agak pekat.

6. Bila kuah dah pekat baru masukkan sotong dan daun bawang... Kacau-kacau sotong sehingga bersalut dan tutup api. Sotong tak boleh masak lama-lama ya nanti keras and kecut.


Dah tiapppppp... Boleh hidang untuk berbuka. Nak buat lauk makan sahur pun sedap niiii



Sedap gila wei.... Da la senang ja nak buat... 
Selamat mencuba... 




 Hari ni da masuk hari ke 12 kita berpuasa... Sat ja rasa. And up to this day.. Adriana still standing and tak tinggal lagi puasa.. Alhamdulillah.... Semangat dia nak puasa...

Selalu ingatkan tujuan berpuasa tu untuk apa... Untuk kejar pahala.. Bukan kejar duit yang mama n papa janjikan kalau dia puasa penuh... On the first day... I told her what is the purpose of puasa.... Why Allah obligate fasting for Muslim.... Told her.. The Ramadan month is the holly month and we as Muslim should know what is the benefit we get in this holly month. Puasa bukan saja rukun Islam ketiga... But it will shape us to be more patience .. More grateful with what we had. I told her.. There are many people outside there... That are starving without proper food. Hence why... We need to be patience and grateful with what we had.

So today... As we are having our iftar at home... N it's weekend... I plan to cook her favourite Daging Goreng Cili Kering. This is actually my favourite too... Kalau makan dekat Sin Bee Chew...this is my fav!




Nak buat pun senang ja.... Bukan payah mana pun..bahan-bahan pun tak rumit.. Semua yang memang ada dekat rumah ja...

So let's check it out...


Bahan-bahan :

Dagibg dipotong nipis (potong lawan arah urat.. So dat daging tak keras kejung)

2 biji Bawang besar dipotong kasar

5 ulas bawang putih diketuk

 Halia dipotong nipis... Nak letak banyak pun boleh

Cili/cabai kering... Letak banyak lagi bestt(rendam dan gunting2 size sederhana)

Daun bawang (potong panjang) 

Kicap manis

Sos tiram

Maggi cukup rasa


Cara - cara:


1. Panaskan minyak.. Bila minyak dah panas.. Masukkan daging yang da dipotong tadi.. Then biar la masak sampai air-air daging tu kering dan tinggal minyak n daging ja. Jangan lupa kacau-kacau.. Lambat or cepat air daging kering ni depends dengan jumlah daging yang hampa buat.. Sikit daging cepat la air daging tu kering kan. 

2. Goreng la daging tu bagi nampak kering2 and garing skit... Then masukkan cabai kering... Bawang besar, halia & bawang putih. 

3. Then masukkan sos tiram dan kicap manis and kacau daging n sos tiram and kicap tu biar bersalut. 

4. Kacau-kacau bagi nampak kering then masukkan maggi cukup rasa.. Taknak buh boleh skip part ni... 

5. Last sekali masukkan daun bawang......


Dah tiappppppp.... 



Shoooo shedapppppp 



Boleh hidangkan... Senyum lebau tengok muka anak dara bila mama masak lauk favourite dia ni. Sambil cakap tenkiu mama... Kakak suka sangat lauk ni... 

Seronok mama dengar and tengok dia semangat makan masa buka puasa tadi... Si kakak ni makan memilih and cerewet sikit. Sebab tu kesian kalau masak lauk yang dia tak berapa suka. Nampak la muka terpaksa makan dia tu 🀭🀭🀭


Kena pulak dengan kari/gulai bawal emas tu... Memang laju la dia makan. Ecah? Yang tu senang bela... Ada kuah kari pun da onz dah... 





 Hari ni da masuk hari kedua berpuasa. So hari ni baru berkesempatan masak.. Semalam tak masak sebab buka puasa dekat Golden Sands.. Terima jemputan untuk Ramadan Buffet kat sana semalam. Nanti aku cerita ya.... 

So hari ni aku buat dessert thailand.. Cha bang ang... Senang and sedap sangat. Bahan-bahan pun senang ja nak buat.. 



Bahan-bahan:


Biji selasih 

Cincau manis-dalam tube 

2 sudu makan Susu pekat 

3 sudu makan susu cair

2 cawan fresh milk

3 sudu makan brown sugar

Ais secukupnya

Sedikit esen vanila


Cara-cara:

1. Panaskan air dan masukkan brown dan biarkan sehingga  melarut. 

2.  Satukan susu cair, susu pekat, fresh milk dan esen vanila dalam satu bekas. 

3. Potong cincau bentuk cube dan rendam biji selasih dalam air panas. 

4. Satukan kesemua bahan-bahan dan masukkan ais ke dalam mangkuk yang sesuai. 



Sedap wuuuu... Dah la panas2 bukak puasa ni.... Lalu dekat tekakkkkk.. Aduuuuuuduuuuuuuu.... 
Ni kalau buh sumi jelly pun sedap gak niiii... 

Senang kan nak buat dia... Selamat mencuba... 





 Ada peminat smoked duck tak dekat sini? Aku memang peminat smoked duck. Like sangattttt-sangatttttttt. Tapi biasa la kan bila makan dekat kedai mahal gila kan.. Dah la sikit ja... 

So baru-baru ni aku jumpa Smoked Duck jual dekat Jusco. So apa lagiiiiii... Ambil la seketul. Sebab dah teringin kan. 

So apa lagi... Menu kita Smoked Duck Aglio Olio Pasta. 


Nyum2

Nak buat dia pun senang ja.... Basically nak buat aglio olio ni campak ja apa2 nanti jadi la dia. 


Beli dekat Jusco ja... 



Bahan-bahan: 


  • Spaghetti
  • Lots of garlic
  • Bawang besar didadu
  • minyak untuk menumis
  • garam
  • serbuk cukup rasa
  • king oyster mushroom (taknak pun xpa..sebab ada dalam fridge so aku campak ja sekali)
  • smoked duck
  • chili flakes
  • sweet basil leaves
  • Capsicum
  • Tomato cherry


Cara-caranya:

1. Rebus spaghetti dengan sedikit minyak and garam. Toskan and simpan sedikit air rebusan spaghetti.
2. Dalam kuali, masukkan sedikit minyak dan masukkan smoked duck yg telah di slice nipis2 and goreng sebentar sampai nampak kesan char/goreng tu. 
3. Masukkan garlic and bawang besar yang dipotong ke dalam kuali. Kemudian masukkan king oyster mushroom dan chilies flakes(ikut korang nak pedas letak banyak.. Xnak pedas letak skit ja) ke dalam kuali tu. 
4. Dah boleh masukkan spaghetti dan masukkan sedikit air rebusan spaghetti tadi. 
5. Kemudian masukkan tomato ceri yang dibelah dua, capsicum dan jugak swert basil leaves. 
6. Jangan lupa perasakan dengan garam dan serbuk perasa.... Ok dah siapppp



Da siap.... Sedap gila makan dengan salad and kebab buatan sendiri ni.. Ok lah puji diri sendiri. Kalau tak puji.. Sapa lagi nak puji kan.... 😬😬😬

Bagi yang suka smoked duck ni.. Hampa boleh la cari dekat Jusco dekat tempat ayam tu.. Dekat bahagian frozen... Takpun tanya ja dekat orang yang incharge dekat tempat ayam tu.. Mesti depa tau... Harga dia pun RM8.80 ja guys... Boleh makan puas2 kat rumah ya. 

 Maybe ada yang tak familiar lagi apa itu Rasam. Rasam ni sebenarnya sup untuk kaum India terutama mereka yang berasal dari India Selatan. Rasa dia masam-masam, pedas /hangat dan berempah.

To be honest, before ni pun aku tak pernah rasa Rasam tu apa. But since my husband ni orang Penang and bawak aku makan dejat Tajudin Hussain... And dia ajaq aku minum /hirup rassam lepas makan nasi sekat situ.. Sejak dari tu la aku suka rasam. Cuma before this tak reti la nak buat kan. But since, ada sorang akak ni yang aku kenal dekat fb ni share resipi mak mentua dia... So aku pun try la buat sendiri wei...


Kalau da ada darah cap kari yang mengalir di badan ni.. Mesti mahuuuuu nya rasam gini.. Hahhaha.. My great2 grandfather from my late dad  came from Northern India... Uttar Pradesh if not mistaken la. Hence why muka aku cantik macam Kajol kahkahhhhhh... 

Ok lah... Nak buat dia tak susah.. Senang ja.. Kalau hang rajin buat kari.. Basically benda-benda asas tu memang ada la kan... Aku kari ni menu wajib selang sehari macam tu... Biasala.. K katakan... 🀣🀣🀣

Ok la sebelum melalut2... Jom la kita cerita skit apa khasiat Rasam ni... Mengikut kawan aku yang berbangsa India.. Dia kata Rasam ni biasanya bagus to aid aour digestion system, memanaskan badan kita (musim panas-panas ni amik skit-sikit sudah la kan), kalau selsema or sakit tekak or hilang selera makan, the Indians will eat this to boost their appetite. Kawan aku yang Indian tu pun ajaib macam mana aku boleh kenal Rasam ni.. Sebab selalunya orang India ja yang suka Rasam ni... Welll malas aku nak cita.. Aku ni pun geng Kajol jugak cuma aku a lottttt of mix.. Campoq lagi dengan Sawadikaaaaa... Campoq melayu separuh+Suku India+Suku Siam... Ohoiii.. A lot of mixedd....


Jom la tengok bahan-bahan dia dulu na:

Halba campur (lebihkan biji sawi) 
Daun kari
Bawang merah/besar 
Bawang putih jangan buang kulitnya(tapi cuci bersih) 
Cabai kering dipotong 
Halia
Black pepper
Jintan kecil
Biji rempah /ketunbar
Rempah Rasam 
Tomato 
Minyak untuk menumis 
Air asam jawa
Garam
Gula

Cara-cara:

1.Tumbuk halia, bwg putih sekali kulit, bwg kecik atau besaq.. Agakje na.. Tomato, tumbuk kasaq2 ja and tumbuk daun kari sikit..

2. Blend kering lada hitam, jintan kecik tu, biji rempah..

3. Tumis biji sawi, cabai kering, daun kari, masukkan bahan yg kita tumbuk tadi.., masuk ayaq, ayaq asam jawa, buh rempah rasam 3 sudu makan or  agak2 je..

4. Nak bagi kick ke tak.. Masukkan bahan yg kita belender kering and perasakan dengan garam dan sedikit gula untuk bagi rasa balance.

5. Da siap boleh angkat untuk dihidangkan.. Tabur daun ketumbar kalau ada... Siapppp


Rasam ni kena pulak dengan kari udang+kacang buncis n kambing bakar. Perghhh terangkat beb.. Adriana suka Rasam ni sebab ada rasa masam-masam gitu.. Dia kata sedap la mama letak kuah Rasam ni dengan kuah kari mama... See...very the Kajol Mukherjie... Hampaaa apa tauuuuu 😜😜😜😜

Kat Penang ni pun aku rasa kat Tajudin Hussain and Sri Ananda ja yang aku pernah makan and ada Rasam ni.... Nasi kandaq yang lain ka tak la pernah jumpa lagi.. Or maybe aku xpernah pi tempat lain yang ada kot.. Who knows kan... 
Ni pun sebab rindu gila lama tak pi makan dekat Tajuddin Hussain ni.. Sabit tu buat gak Rasam ni... 


 Assalamualaikum..


It's been a long time tak update blog kan... Kali ni nak share resipi sedap Ayam Cola. Ayam Cola ni actually kawan aku orang Sarawak, Fiza yang ajar buat masa dekat U dulu. Bayangkan duk kt hostel... Time tu tempat aku belajaq UniKL-MICET tu mcm tempat jin bertendang. So hujung minggy nan hado la aktiviti2 nya. Dah la masa tu berapa kerat ja manusia yang wujud dekat situ. As batch kedua.. Paham2 la intake setiap batch tu xla banyak lagi.

So salah satu cara kami berlibur dulu2 adalah dengan memasak dekat hostel. Time tu ada rice cooker jalan dah. Sekarang ni ja seronok dekat shopee tu macam2 gadjet memasak yang best2. Oh lupa hostel aku dulu boleh bawak rice cooker. Almaklumlah kafe pun kdang2 hujung minggu pun katup.

Cerita dia dari dulu kat hostel pun memang rajin masak. So bila weekn tu dulu2 masak la.. Salah satu menu dia.. Ayam Cola ni la.. Si kawan aku Fiza tu buat.


Jom tengok bahan-bahan yang guna untuk buat ayam cola ni... 

Bahan-bahan :

Ayam yang dipotong
Air coke
Sos tiram
Kicap
5 ulas Bawang putih yang dicincang 
3 biji cili padi dipotong
Serbuk cili 
Chilies flakes 
Bijan
Daun bawang
Minyak

Cara-caranya :

1.Panas minyak dan tumis bawang putih dan cili padi. 
2. Masukkan ayam dan masukkan air coke separas dengan ayam. 
3. Kemudian masukkan sos tiram, kicap, serbuk cili dan chilies flakes. 



4. Renih semua bahan tadi dengan api yang slow sampai kuah tu berkurang. Kalau nak makan jenis kering... Boleh la masak lagi sampai kering. 
5. Bila dah kuah kering or ikut korang punya preference tu... Boleh da angkat untuk dihidangkan. 
6. Jangan lupa garnish dengan bijan and daun bawang

Cantik kan... Rasa dia sedap sangattt




Makan macam ni laju jaaaaa
Simple tapi sumpah sedap gila.. Hahhaha



Jom follow tiktok aku... 

 









 Hari tu ada up and puji diri sendiri buat nasi kari sedap dari Nasi beriyani hameediyah.. Matilamaknakkkk puji diri sendiri oiii... Tapi serius la kalau hampa rasa teringin nak makan nasi beriyani ka apa ka.. Apa kata hampa try la buat nasi kari hampa sendiri... Bahan2 pun dah tentu ada kat rumah.. Tak payah nak beli rempah kari bagai wei... Dan yang pasti sedap gilaaaaaa... Hahahhahah


Sebab ramai duk suruh aku up resipi ni.. Maka aku up la satu kali dekat sini ya.... 



Sedapppp kannnnnn nampakkkk diaaaa. Hahhahahah

Aaaa jom lah kita tengok bahan-bahan yang kita perlukan... 


Bahan-bahan :

1. Rempah Kari Daging Adni (rempah dia piauuuu elokkkk)

2.  2 pot beras basmathi (nak pakai beras biasa pun ok)

3. Rempah 3 serangkai untuk menumis

4. 2 tangkai daun kari

5. 1 biji Bawang besar dipotong

6. 3 ulas Bawang putih dipotong

7. Minyak untuk menumis

8. Telur rebus / ayam /daging lembu /daging kambing.

9. 1 biji tomato dipotong

10. Daun pudina(ada boleh letak bagi wangi.. Xdak tak payah) 

11. Garam

12. Maggi cukup rasa


Cara-caranya:

Guna rice cooker /periuk nasi biasa




1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, rempah 3 serangkai dan daun kari. 

2. Bila dah naik bau.. Masukkan rempah kari.. Kacau2 dalam minyak tu and tambah air.... 

3. Bila dah nampak pekat masukkan sedikit air... Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.... Kalau nak masukkan ayam, boleh masukkan ayam dan masak ayam separa masak... Jangan lupa tambah air...and bagi air kering skit baru masukkan beras... Tomato.. Daun pudina dan telur rebus and biarkan beras masak. Sukatan kena ikut jenis beras yang kita pakai. 

Aku guna cast iron pot ja... So memang kejap ja nasi dah masak and cantik kejadian dia... 


Masak guna Philip Pressure cooker


1. Untuk Philip Pressure Cooker... Macam biasa la kalau nak buat nasi yang berperasa dalam ni... Panaskan minyak.. Tumis la follow la step yang sama dengan kat atas tadi tu. 
2. Aku suggest kalau nak buat yang guna daging lembu or daging kambing ni elok la guna pressure cooker sebab jimat masa hampa... Mula2 aku masak dulu kambing tu.. Set dekat mutton, pastu keep pressure time dia tu kepada 20 minutes... 
3. Lepas 20 minutes + mcm tu aku release pressure dia.. And then bukak tengok kari kambing aku tu... Perasakan apa yang patut... 
4. Lepas tu aku masukkan la beras aku... And set pulak dekat rice... Dalam 14 minutes + mcm tu ready la nasi kari kambing aku tu. 


Cantik kan kejadian nasi dia tu.. Nak lawo panjang2 tu sila lah pakai basmathi ya... In Sha Allah lawo la kejadian dia... 


Ni yang aku buat Ahad hari tu. Makan dengan kurma kambing and salad ja.. Ya Rabbi sedap nak matiiiii okehhh... 


Sumpah aku yang terliur sekarang ni... 
Okla hampa.. Selamat mencuba yaaaaaa.... 












Kali ni aku nak share resipi Gulai Ayam Minang yang aku buat hari tu untuk join Saji punya competition dekat ig. Syarat2 dia kena guna 2 bahan dari Saji.. Sama ada santan, gula atau beras keluaran Saji yang baru.. 

So pikiaq punya pikiaq la nak pakai bahan apa.. Last2 aku decide untuk guna dua bahan dari Saji iaitu santan and gula. And resipi yang aku nak buat pun mudah ja. Gulai ayam minang. Antara favourite dish aku kalau makan dekat kedai Minang. 




Nak buat pun actually senang and simple ja... Jom tengok bahan-bahan yang digunakan and cara-caranya. 


Resipi Gulai Ayam Minang


Bahan-bahan yang digunakan:

Ayam yang dipotong

Cabai besar

Kunyit hidup *kalau xda guna serbuk ja

Bawang besar

Bawang putih

Serai

Halia

Daun limau purut

Garam

Gula @sajimalaysiaofficial

Santan @sajimalaysiaofficial





Cara-caranya :


1. Blend kunyit hidup, cabai, bawang besar, bawang putih, halia n serai.

2. Tumis bahan-bahan blend, masukkan asak keping dan masak hingga mendidih.

3. Masukkan ayam... Perasakan dengan garam, gula @sajimalaysiaofficial dan masukkan santan @sajimalaysiaofficial. Jangan lupa masukkan daun limau purut.


Dah siap....


Senang ja kan.... Dia punya senang tu takleh bawak berbincang.. Dah senang.. Sedap pulak tu.... 





Makan dengan ulam pun dah onzzzz... 


Selamat mencuba hampa semua.... 





 

 

 





 Rasa mcm lama gila tak update blog kan.. Lepas update yang kes maybank hari tu... Doa2 kan lah aku dapat balik ya duit aku tu.

Harap la dapat refund dalam masa yang terdekat ni. Duit tu la nak pakai beli brg2 harian. Huuu...

Kali ni nak cerita pasal resipi yang aku cilok sepanjang pemerhatian aku dari vlog-vlog vlogger korean dekat dalam youtube. Simple ja... Hampa pun boleh buat In Sha Allah.


Jom la kita tengok bahan-bahan yang digunakan and cara-caranya. 

Bahan-bahan :

Ayam bahagian dada yang dipotong
King oyster mushroom
4 ulas Bawang putih diketuk kasar
Setengah biji bawang holland
1 biji Cabai besar dipotong bulat2
3 biji cabai melaka dipotong bulat2
Garlic chilies flakes (aku pakai Signature brand... Pakai chilies flakes biasa pun boleh) 
Daun bawang dipotong panjang2
Sos tiram
Sedikit minyak bijan
Minyak untuk menumis
Garam
Maggi cukup rasa

Cara-caranya :

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan sedikit bawang holland. Kacau-kacau sehingga naik bau dan masukkan chilies flakes. 
2. Kemudian masukkan ayam yang dipotong, masukkan sos tiram dan minyak bijan. 
3. Then masukkn cendawan, cabai besar, cabai melaka dan lain-lain lagi. 
4. Masak la sampai kesemua bahan dah masak, then perisakan dengan garam dan maggi cukup rasa. 
5. Dah siap semua boleh ceduk dan hidangkan lepas tu tabur la bijan. Baru korea mariiii... 


Simple ja.. Tapi sumpah sedap gila. Hahhahahha.... Lerve sangat masakan ni sebab sedap sangat-sangat. 

Ni dish pantas and tak tau nak masak apa boleh la try masak ni kan. 




 Just a quick update.. Kadang2 diri sendiri pum terlupa recipe asal buat macam mana.. So at least.. I got d clue what i'm using... Hahahhaha...



This is my vegan scallop... 

So let see...the main ingredients n how to do it... 

Bahan-bahan:

King oyster mushroom 
Butter
1/2 tbsp Lime juice
Sugar
Mushroom seasoning powder /maggi cukup rasa
Daun bawang & rosemqry utk garnishing(kalau ada capers lagi syiok) 


Ni ya king oyster mushroom.. My favourite.. Actually.. Aku suka semua jenis mushrooms.. Sedapppp... 

Cara-caranya:

1. Untuk mushroom, potong bahagian atas yang macam payung tu and bahagian bawah dia. Biar tinggai macam tongkoi /batang ja. Then potong bulat2 ala2 scallop. 
2. Dalam pan... Panaskan butter... Guna low heat ya.. Takut nanti butter tu jadi oil yang hangit plak...then masukkan vegan scallop hampa yang dah dipotong tadi. 
3. Bila dah masukkan dalam pan.. Boleh la tune hampa punya api ke medium heat... Bila dah nampak brownish.. Hampa kalih2 la.. Masa duk masak ni hampa tabur la skit dengan seasoning. 
4. Dah brownish both sides.. Hampa angkat dan ketepikan buh dalam pinggan lawa2... Habuan nak tangkap gmbaq acah2 food blogger la sangat... 
5. Berbalik ke dalam pan... Masukkan 1/2tbsp of lime juice... Then cepat2 kacau.... Lepas tu masukkan la gula skit... Agak2 balance dah rasa dia.. Katup api. 
6. Tuangkan sos/gravvy lime butter yang hampa masak tadi tu dalam pinggan yang hampa buh vegan scallop hampa tadi tu... 

Done.... 


Rasa dia? Walllaaaa hampaaa oiiiii.. Wajib la cuba kannn..nak makan scallop tak tau bila..dapat yang vegan pun wallahhh sangat.... 

Oh lupa nak cakap... Aku memang suka ambil mushroom as my vege... And aku tersangatlah jarang beli sayur hijau yang lain.. Selalu kutip dekat balcony ja daun2 hijau tu nak buat ulam... So kalau beli sayur.. Memang beli cendawan ja. Kalau hampa nak tau.. King oyster mushroom ni dia dalam spesis yang sama dengan oyster mushroom yang biasa tu.. Cuma yang ni dia ada batang yang besar and thick... Aku suka gila rasa dia sebab rasa macam chicken/white meat. Sebab tu kalau orang putih banyak depa substitute white meat dengan mushrooms.. Acah2 la vegan kononnya. Macam vegan scallop ni jugak la.

Aa jom lah tengok apa benefit king oyster mushroom ni. Kalau dekat Korea tu.. Ni antara mushroom yang selalu ada dalam menu depa.


Credit to Google. 



Credit to Google. 

Banyak kan benefits makan mushroom... So jom lah kita makan mushroom banyak2... 








Quick update.. Sebab lama dah tak update blog🀣🀣🀣


 Bahan-bahan :

Dried squick ink pasta




Shrimp head n skin

3 cloves of garlic

Chilies flakes

Shrimp

Lime juice

Oil

Salt

Maggi cukup rasa

Thai basils

Cherry tomato... 


Cara - cara :

1. Rebus squid ink pasta dengan sedikit minyak dan garam hingga ala dente dan toss kan. 

2. Panaskan minyak dan goreng kulit + kepala udang sehingga garing.. Guna api sederhana panas. 

3. Angkat kulit+kepala udang dan tumiskan bawang putih... Sehingga naik bau... Then masukkan udang. 

4. Jangan lupa kacau-kacau dan masukkan Chilies flakes dan lime juice.... 

5. Dah boleh masukkan squid ink pasta yang direbus tadi. Masukkan sedikit air.. And kacau2...

6. Perasakan dengan garam dan meggi cukup rasa... Dan kacau2 sampai sebati kesemuanya. 

7. Dah boleh angkat dan letakkan cherry tomato yang dibelah dua dan thai basil as garnishing and plating.... 



Dah siapp...sennag gila... Dekat kedai mahal gila ok squid ink pasta ni... Tapi yang dia punya dried  pasta yang tak masak lagi ni pun dah mahai dah... Satu peket ni RM15 dah aku beli kt shopee ya... 


So dont expect this dish dekat luaq akan murah ya... Daaaa 

Bela chiao




Ehhhh dah macam blog chef pulak.. Asyik update resipi ja kan... Alang2 mood da mari kannnn....belasah ja lahhhh... 

Kelmarin balik Juru as usual la singgah kedai Aceh nak beli skit ikan topup stock dalam freeser.. Walaupun freeser 500L ku dah penuh macam apa ja.. Tapi xpa lah... Musim2 covid 19 ni seeloknya takyah la nak pi kedai or merket hari2 kan.... 


So dekat Juru semalam beli la 3 ketul besar ikan seludu/pelotan yang da dipotong.. 3 ketul besar isi ikan jenahak. Untuk seludu/pelotan.. Isi yang da siap dipotong RM20/kg... Jenahak pulak RM28/kg... Murah kannn.... So balik2 rumah terus potong2 sebab ketulan tu kan besaq... 

Ni la ikan seludu/pelotan. 

Dalam pada masa duk bersiang2 and cuci2 bagi bersih tu duk terpikiaq la sebab hari ni janji nak lepak dengan bff aku acik moonah kat kedai nasi daun pisang.. Tapi bila laporan Covid 19 yang membimbangkan lately ni.. Aku amik keputusan untuk lepak kat rumah aku and masak ja. 

So dalan otak ni ligat la duk pikiaq nak masak apa kannnn... Dah ada seludu ni kita buat masak asam la kan. Aku kalau seludu ni suka buat masak asam ja. Kari ka apa ka aku kurengggg kalau ikan ni. And nak buat masak asam ni senang ja wei... Tapi bila buat malam ni makan esok lagi umphhh jadinyaa.. Sebab kuah tu dah meresap ke dalam isi ikan. 

So apa lagi..moh lerr kita buat masak asam kata Alia kepada Farhan. Ehhhh... 


Masak asam macam gini lah diaaaaa 😜😜😜

Kalau nak tau.. Nak buat dia pun simple gila ja... Jom lah tengok bahan-bahan dan cara-cara dia. 


Bahan-bahan:

ketul isi ikan seludu /pelotan
Garam
Kunyit
Air asam jawa
Gula
Bawang besar
Bawang putih
Cabai besar yang dipotong serong
Cili padi(ikut la nak banyak mana.. Takyah potong pun xpa) 

Cara:

1. Goreng ketulan isi ikan selidu/pelotan dengan garam kunyit. Angkat dan toskan minyak.
2. Dalam belanga lain, tumis kan sedikit bawang besar and bawang putih.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan garam dan gula, balance kan rasa masam dan manis.
5. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar, bawang putih, cili besar dan cili padi. 
6. Tutup api. Dah siap! Nak makan terus pun ok.. Tapi aku suka makan selepas semalaman... Lagi umphhh.

Masak asam ni buat ikan apa pun sedap sebab kuah dia tu buat sedap.. Jadi la sedap dia. Aku suka taste masam2 manis dia tu.. Umphhhh... 

Lauk pauk hari ni nak menjamu kawan baik kami... 

Sebelum dia sampai.. Kita jejai dulu.... 

Balance kuah kari keli semalam ada banyak.. So kita lepas lagi isi keli and ikan apa ntah untuk buat satu lauk hari ni... Cubaan nk diet hancusss.. Suka makan nasi weiiii😭😭😭 buat masa lani kena tukaq la nasi biasa dengan nasi parboiled /steam basmathi sebab basmathi ada low GI compared to beras lain. Nak pulak amik yang parboiled or steam.. Lesa guilty skit🀣🀣🀣

Cita2 nak kurus.. Tapi hobi suka makan.. Macam mana nak buat tuπŸ€”πŸ˜…

Resipi Pajeri Rebung Sedap

in , by Alia Farhan, 2:33 AM


Ada yang suka makan rebung tak dekat sini? Aku memang suka gila makan rebung especially rebung madu. Ya Allah sedapnya rebung madu tu. Husband aku tak makan rebung, dia kata rebung bau busuk. Tapi yang dia makan bau busuk tu rebung beting yang besar-besar tu. Aku ok ja rebung mana-mana pun janji nama rebung memang aku suka. Tapi hari tu dia baru try rebung madu dia cakap eh yang ni ok x masam and takdak bau macam rebung beting yang dia pernah makan masa dekat Melaka dulu. 

Tapi biasanya kalau dekat belah utara ni especially Kedah banyak orang jual rebung madu yang kecil-kecil comel tu. 

Ni lah rebung madu. Kalau aku yang fresh-fresh tu kalau lepas rebus suka buat ulam... Cicah dengan sambal belacan. Wowww sangat. 

Nak tau tak banyak rupanya khasiat rebung ni antaranya, dalam beberapa laporan saintifik, rebung telah pun diketahui mengandungi berbagai khasiat yang terdiri daripada Air (dengan kandungan tertinggi sebesar 91%), protein, thiamin, karbohidrat, lemak, kalium, vitamin A, vitamin C, besi, fosfor, dan lainnya. Kandungan karbohidrat, protein dan lemak sebenarnya hampir sama jika dibandingkan dengan berbagai jenis sayur-sayuran yang lain. Begitu pula dengan kandungan kalium pada rebung yang cukup tinggi iaitu 533 mg per 10 gramnya. Makanan yang kaya dengan kalium sekitar 400 mg didakwa sangat bermanfaat untuk mengurangkan risiko serangan stroke. Penderita stroke biasanya mengalami kekurangan mineral ini. Orang yang menderita kekurangan kalium, biasanya akan mengalami kekejangan otot. Mereka boleh mengambil sayur rebung untuk mencukupi keperluan unsur kalium harian dalam badan. Kajian juga mendapati selain kalium, Rebung juga sangat kaya dengan serat (Fiber) iaitu sebanyak 2.56%. 

Banyak kan khasiat rebung ni. Khasiat rebung dah cerita. Aahhh jom lah aku share salah satu resipi favourite aku untuk rebung ni.... Tak lain tak bukan.. Pajeri rebung. Nyumssss... 

Kecur air liur tengok gambar ni. Aduhaaiiiii. 


Bahan-bahan:

Rebung yang dah direbus
* 1 biji bawang besar(sederhana besar) 
* 4 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari ayam /daging
Rempah herba 4 serangkai(bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga)
Minyak untuk menumis
1 peket kecil Kerisik
Santan
Garam
Gula

Cara-cara

1. Blendkan bahan-bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak, dan tumis rempah herba 4 serangkai tu, dah naik bau tumuskan pulak bahan-bahan yang dible d tadi. 
3. Kacau sampai naik bau dan agak garing sedikit, lepas tu masukkan serbuk kari ayam /daging. 
4. Kacau-kacau serbuk kari tu bagi rata dan masukkan air.
5. Bila dah mendidih, masukkan kerisik dan santan. 
6. Biarkan mendidih lagi, boleh tambah air 
kalau terlampau pekat. 
7. Masukkan rebung yang dah direbus terlebih dahulu. Masak dalam 5-7 minit macam tu bagi rebung tu masak. 
8. Lastly, perasakan dengan garam dan gula. Gula kena lebihkan ya sebab pajeri kena rasa manis-manis baru sedap ya. 

Nyumeeehhhhh. Sedapnya. Laki aku yang sebelum2 ni tak makan rebung pun dah jatuh chenta dengan rebung yang aku buat pajeri ni. Licin woooo. Sedappp kannnn... 

So korang... Selain buat pejari, gulai dan masak lemak dengan rebung.. Masak apa lagi yang sedap eh? 



Sebelum ni aku pernah share resipi sardin homemade aku yg gone viral.. Kahkahhh... Ada la page yang tak bagi credit pun hado.. Tu la nama dia manusia kan.

So macam biasa la sebab puasa pun tak lama lagi kan. So kita buat la stock. Kebetulan ikan selayang/sardin tengah murah kan lani.. Dapat la sekilo rm9. Tapi ikan dia tak la besaq sangat. Tadi aku dapat 26 ekoq dalam rm8+. Tapi 6 ekoq da selamat goreng untuk makan tengah hari. 

So kali ni nak buat version pedas pulak. Ala2 sambal gitu. Nak tengok rasa dia macam mana kan. 

Resipi:

Bahan:

Ikan selayang/sardin (nak guna makerel pun boleh...nanti jadi makerel homemade la bukan sardine homemadeπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†)
2 senduk Paste cili
Sos tomato (aku pakai kimball dalam paket refill tu..sapa rajin nak buat sos tomato sendiri silakan)
Minyak untuk menumis (lebihkan sebab minyak ni akan preserve sardines kita in case kita da defrost or letrik xdak) 

Cara-cara:
1. Ikan sardin ni aku potong kepala..buang segala sirip dan perut ( aku tak potong 2 sebab ikannya kecik ja)
2. Dalam philip pressure cooker, masukkan minyak agak banyak, then masukkan chili paste 2 senduk, 1 senduk sos tomato.
3. Then masukkan semua ikan dalam tu. 
4. Tekan menu STEAM, then preset time kepada 59 minutes and let the  pressure knob dekat seal. 
5. After 59 minutes, timer dah off.. Boleh VENT kan steam. 
6. Boleh bukak untuk kacau2 skit ikan dalam tu. Then repeat STEP 4, tapi timer set kepada 30 minutes.
7. After 30 minutes, repeat STEP 5 dan boleh sejukkan dulu sardines korang sebelum di packkan. 




Kali ni aku guna plastic untuk jimatkan space dalam peti sejuk. 




Aku pack kan satu plastic tu 4 ekoq ikan untuk sekali makan family aku. 


Haa meh aki ajaq cara nak frozen kan.. Kalau guna pek mcm ni.. Ko baringkan dia dlu.. Lpas da beku nanti baru la tegakkan dia balikkkkkk. Baru la cantik nnt susunan kat dalam peti tu. 

Tadi rasa skit. Pedas jugak. Ni kalau nak makan nanti boleh adjust2 lagi rasa dia letak sugar ka apa ka.. Aku mmg tak letak perasa apa2 siap2 kecuali chili paste and sos tomato tu... 

So for those nak cuba.. Good luck.. Korang da sepp banyak dah buat sendiri ya. 




Dah official duduk kat rumah baru ni seminggu lebih dah. Dah rasmi dah dapoq baru.. Dah rasmi dah peti ice baru...

Benda paling best bila nak penuhkan peti ais dengan segala haiwan2 untuk dijadikan stock makan.

Masih lagi duk angkut stock ikan di kedai Aceh bila balik Juru sebab mana nak dapat ikan jenahak bahagian isi RM24/kg.. Kepala jenahak RM20/kg uiiii... Ikan kerisi RM11/kg.... Murahhhh kannnn.. So harus lah bila balik ke Juru.. Sambil2 tu tangkap la jugak haiwan2 di kedai Aceh.

Balik Juru hari tu hari Rabu... Dah beli ikan jenahak 6 ketul dengan harga RM20 macam tu. Lepas tu beli ikan kerisi 8 ekoq dalam RM10 macam tu and beli udang 20 ekor size L mcm tu dengan harga RM8+. Memang heaven gila balik Juru shopping ikanw dekat kedai Aceh ni.

2 hari lepas tu ke Tesco Extra dejat rumah baru ni.. Plannya nak beli pencuci stainless Steel ja. Tapi biasa la mak2 ni kan. Mana tenang lalu saja dekat bahagian2 binatang2 laut ni. Hahhaha.


Ya beli lagi ya untuk memenuhkan freeser. Mana boleh kalau freeser lompong2 ni. Tak tenang hidup ku. Lagipun rumah ni jenis makan ikan. 

Campoq dengan stock beli dekat Kedai Aceh masa rabu lepas and lepas masak untuk hari khamis hari tu.. Lepas la untuk seminggu lagi. Memang kuat makan lauk kita orang ni. Kalau makan dekat luaq tu macam2 lauk ambil. Tau2 dah berapa kena. At least bila beli ni.. Masak sendiri..puas makan kan. 

Ikan nyoknyok yang beli tu memang plan nak buat kari ja. Sebab nyok2 dan kari berpisah tiada.  Ikan kerisi tu goreng ja pun dah sedap. Ikan bawal emas pun selalunya kari ja. Tapi esok plan nak buat masak lemak cili padi tengok macam mana rasa dia. Harap2 ngam la kan. 

So hari ni..hari Sabtu.. Mengkari la lah lagi kita.. Baru hari khamis hari tu masak kari jenahak.. Laki cakap kari lagi.. Eleh dia ni lupa ka orang utara dengan kari /gulai berpisah tiada. 


Tengok ni balik rasa terlioq pulak... Ahh sudahhhh... 
πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Rasa macam banyak kali dah upload resipi kari ni. Basically buat dia sama ja. Maybe bahan2 dia macam lauk tu guna ikan lain.. Sayur tu guna sayur lain. Bahan utama dia tetap sama. 

Jom tengok bahan-bahan dan cara-caranya.

Bahan-bahan:

1. Seekor ikan nyok2(aku amik bahagian isi ja.. Kepala simpan nanti boleh buat kari kapla ikan)
2. 1 biji bawang besar ( blend) 
3. 4 ulas bawang putih. (blend)
4. Serbuk kari ikan ADNI(4 sudu makan/1 peket kecik)
5. Serbuk jintan manis (1 sudu kecil)
6. 2 tangkai daun kari
7. Satu sudu halba campur.
8. Sedikit minyak untuk menumis
9. Air asam jawa
10. Garam
11. Serbuk perasa
12. Tomato
13. Buncis (dipotong panjang  mancis) 
14.Cabai besar(dipotong serong) 
15. Cabai melaka


Cara-cara:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis halba campur dan daun kari dan bawang2 yang diblend. 
3. Kemudian masukkan serbuk kari, jintan manis dan serbuk cili dan kacau.
4. Then tambah air asam jawa and tambah air.
5. Biar kari merenih dalam 15-20 minit supaya rempah masak dan pecah minyak dan kuah makin pekat. 
6. Agak rempah kari da start masak dan pekat masukkan ikan, garam dan serbuk perasa dan tambahkan air
7. Lepas tu , masukkan la segala tomato, cabai besar dan buncis dan cabai melaka. 
8. Jangan masak lama-lama sangat nanti hancoq ikan tu. Dah mendidih sekali terus tutup api tu.

Dahhh siap. Sedap gila oiii!!!

Ni makan dengan sambal belacan... Lepas tu goreng ikan kerisi skit. Lepas tu ulam terung bakaq.. Tudieeennnn sedap nya.. Ni lah lauk kami hari ni. Makan la dari tengah hari bawak ke dinner. Bapak dia tambah goreng teloq dadar ja dinner tdi. 

Yang lain licin... Sedap kerrr.. Dalam duk kata kari lagiiiii.. πŸ™„πŸ™„πŸ™„

P/s: kalau guna rempah kari brand lain.. Aku prefer tambah skit serbuk cili untuk bagi pedas and nampak merah2 skit. Aku memang suka kari aku nampak2 merah skit baru menarik. Kalau hampa guna rempah kari brand Adni ni memang tak payah dah bubuh. Rasa rempah kari dia memang terbaik dan meletop gila. Cuba la kalau tak percaya. 


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS