Showing posts with label make up

Merah mak ngah

in , by Alia Farhan, 3:49 AM
Selalunya aku ni biasanya akan make up natural n earth color for eyes...klau lips pulak biasa suka kaler yang soft...pinky or bright pink.....

So far aku ni memang takdal keberanian lagi nak pakai lipstick kaler merah mak ngah tu....tapi event baru2 ni...yg Dumex tu...aku request MUA Laura Mercier buh kaler merah kt aku....



On the way to event...make up simple2 ja...nude color lipstick from NARS...tak ingat code apa...tapi memang aku suka sangat nude kaler yang ni...selalu duk wat ombre buh kaler bright pink kt tengah2 lip tu....



What do u think?



Baru la merah mak ngah kan.....

So korang rasa sesuai tak mak jem pkai kaler merah ni?

I think...i have to start collecting a red one!
But my husband don't really like this color on me....dia cakap macam mami korè...ntah hapa2 ntah....

posted from Bloggeroid

Contouring techniques








Strobing techniques







My look using

Contouring techniques:










Strobing techniques:










And this is the difference between contouring and strobing


Left one contouring while the right one is using strobing technique...
Which do u prefer?
Me personally prefer the strobing one bcoz it is quite easier n less work to do..
Plus i like the finishing dewy look....
While contouring is more like matte finishing.....ermmmm....so i will switch in between this two techniques ikut kerajinan n mood....ok x?

posted from Bloggeroid

Simple make up on the go

in , , by Alia Farhan, 12:35 AM
Sejak2 duk amik job make up org ni kan...suka la jgk make up nk ter over2....
Ehhhh....
Pastu nanti encik suami pun bising la....
"U ni nak p mana...make up lawa2 sgt ni???"

Ehhh dia ni....
Dia tak tau ka....bini dia ni da bergelar seorang mak andam...so kena la calit skit2 tak kasik pucat...
Ateee kalau ghopa ni....


Sapa la nak amik make up job ngn ai??rupa sendiri macam hantu kak limah dah....huhu

Ok lah....
Basically...
For the beginning....aku mmg takleh tinggal menda alah ni


Rasanya takyah nak cita pjg kot psal menda alah ni sbb da well known kan...


After few minutes pkai essence tu..aku apply ni skit...utk spf protection for my skin...not only moisturise my skin..tp berguna jgk as sunscreen protection since contain spf25...

After that baru la tempek foundation...

Biasa fav aku ni lah


Studio fix foundation ni...utk skin tone aku pkai NC25....bestla...tahan la 8jam mcm tu...tp bila da lama2 pkai tu dia blend tu rsa mcm xpkai foundation pun



Blusher ni wajib....sbb mcm nk bg ghopa tu berseri2 gituuuu



Then apply ja lip ice mcm ni kalau mcm nk make up releks2 wat lek wat pis kannn...make up ala2 kpop pipi ngn mulut ja nmpk light2 pink gitewww.. .

Hasil dia....taraaaaa....


Ok part kening mata mmg aku malas nak amik port kalau on the go ni....very the malas ok....

Make up abih simple ni...
Nak cpt...husband dah soundddd...cepatttt....satg tinggaiiii baruuu tauuuu

P/s: booking utk make up 2015 masih dibuka lagi ya

posted from Bloggeroid

Salam korg,

Rasanya la kan....foundation FV ni mmg dah femes sgt dah kan???

Bagi yang tanya ok ker foundation ni?tahan ke?bercapuk2 dak?
Jawapan dia...tahan..tak bercapuk...malah effect flawlesss gitewwww.....

And the best part is lagi kita berpeluh...lagi la glowing gitewww....

Selalu foundation dalam list aku yg selalu aku guna MAC Pro Wear, Naturactot dengan FV ni....tiga2 ni memang fav sangat2 lah....


Untuk FV ni..ada dua tones kaler...Beige dgn Natural....
Untuk kulit tone mcm aku...aku guna Beige....


Nak kata jauh beza tu taklah sangat ye dak???



Yang ni aku pakai FV ni...tak bercapuk pun..



Ni after a few hours pkai...stil ok n yg best glowing effect tu yang tak tahan....



So kalau korang ada masalah kulit ka...don't worry....korang tau dak...dalam FV ni ada vitamin E which is good for our skin...kulit korang secara tak langsung bukan saja nampak flawless...tapi secara tak langsung ter-rawat sekali sebab kandungan vitamin E ni....

So apa lagi korang...
Kalau ada yang nak beli FV ni boleh la roger ai okey....

1 bekas ni RM69
Tahan 2 ke 3 bulan bergantung kepada tahap pengunaan....

Nak order ka...
Boleh whatsapp/telegram/sms terus num ni 0133363775....

*rugi wooo tak cuba barang baik..keluaran Bumiputera dan dijamin halal ni....

make up trick

in , , , by Alia Farhan, 8:17 AM
hari ni main make up trick...
apa yg trick nya???
trick nya bila aku jadikan ini....


foundation from NYX ni....as a bronzer or contouring powder...

tapi...


kena lah amik kaler yg paling gelap....



so aku pilih code in nutmeg ni....
sebabnya ni kaler yg pling gelap....



tgk..cantik kan kaler dia kalau nk wat countouring or shading kat jaw line...batang idung and dahi korg tu....

ni pun aku dapat idea from Sephora pnya promoter...dia suggestkan aku wat mcm ni...mmg awalnya aku duk cari bronzer nyx...so dia la pndai2 ja suggest kat aku...kahkah...pandai2 sangat...tapi mmg berhasil dan berkesan



cun dak kak ton punya outcome guna trick ni????



suka.
.suukaaaa....
sukkaaaaa......



oh kak ton mmg in love la ngn trick ni....

oh btw, eyebrow using pallete from Sephora, foundation from Naturactor, eyeshadow from Stage, lipstick from Matte Lipstick By NYX (hippie chic)

sesapa yg teringin nak kak ton contiang2 muka hampa mai la tadah muka....
kak ton is sukaaa okeyyy

posted from Bloggeroid

Aku ni mmg problem kalau pkai eye shadow ni...dulu la...
memang tahap fail kalau pkai eye shadow tu...mcm ekeleh...org lain pakai lawa ja...aku pkai mcm xnmpk..padtu kadang2 sememeh gila....
rupa2nya...aku xjmpa lg yg sesuai ngn aku as eyeshadow based...

sebelum ni just try pkai yg benefit utk based eye shadow...yg tu trial size...dpt free masa shopping bru benefit...oh ya benefit mmg suka bg free samples kalau korg shopping ngn diorg...

pastu try urban decay yg femes tu pun tak jalan jgk...rupa2nya eye lids aku mmg xsesuai ngn dua2 ni sebab aku pnya eye lids oily..so mmg eye shadows takkan stay longer kt eye lids aku...

kan hari tu aku p kelas make up by Yana n Farra....mmg bykla input aku dpt....so for aku punya type of skin Yana suggest pakai Paint Pot from MAC...sbb dia sdri pun pkai sbb dia pun facing menda yg sama ngn aku...sbb masa class tu pun aku mmg impress gila ngn outcome aku...ecewahhh....perasaan gila kot...

so apa lagi...harus serbu MAC...
harga satu pot tu dalam RM75...berbaloi beli sbb sesuai ngn aku kan...eyeshadow pun stay longer n tak comots2 sebab berminyak...





bare study... code dia...



kaler dia...



nak guna dia...apply ja the whole lid....bukan mata aku...ihsan gugel



neutral color ja apply



saja wat duckface bg nmpk mata kitewww...


ni pun hasil pkai paint pot MAC ni..best!!

recommended or not?
its a BIG YESSS for those yang ada masalah oily mcm aku ok:)

posted from Bloggeroid

wehuuuu....
sapa suka make up angkat tangan cepatttt.....

sapa byk make up bersepah2 mcm aku nk angkat tangan cepat......

sapa dah buntu nk simpan mcm mana angkat tangan cepatttt.....

ya lah ....
ya lah....

bukan korg ja buntu...

aku pun buntu kdg2 bila tgk brg2 make up aku brsepah2....

makaih......
serabut kdg2 tu....
nak cpt2 cri...jdi lmbat pulak nk bersiap kan....
cik abg da hangin duk tunggu....

so meh aku nk bg solution terbaik kt korg...



mcm best ja kan menda alah ni....
mcm comel jer...
mcm cantik jaaa
bila make up korg yg byk2 tu kt dlm ni kan...


boleh pusing2....
dan yg pling penting boleh simpan byk gila kot.....
up to 200 items...mak aih...
gila mak jemah...
brg make up korg x sebanyak tu pun...korg leh simpan accessories korg..pandora korg....mcm2 lah


boleh tarik2 gitu korg...
bagus kan....

kalau korg berminat dgn glam caddy yg glam gila ni...meh la order n beli kt aku meh....


RM75 SAJERRR...WITH FREE POSTAGE...
SABAH SWAK ADD RM5

mcm biasa...whatsapp mak jemah ok... 0133363775 to order

posted from Bloggeroid

Make up tuto II

in , , by Alia Farhan, 5:51 AM
Another random pics from the net...heppy tryin angels





posted from Bloggeroid

DIY nude/pink lipstick

in , , , , by Alia Farhan, 2:55 PM

Can try it home...but instead of using wax or crayon...maybe can replace it with vaseline...vaseline has been known can act as moisutrizin agent....
Happg trying angels....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Barbie doll look...

in , , by Alia Farhan, 8:23 AM

Sapa kata kita takleh ada kulit ala2 barbie doll?
Buleh ja kalau kita pandai pilih product kan...sekarang ni mcm2 product juai kat pasaran mcm goreng pisang panas....up to u guys nk pilih yang mana....pandai2 lah nilai....review balik baik buruk product tu kan...



Nk kata barbie doll tu idak lah kan...make up pun cenggitu ja....tapi rahsia aku satu ja...mmg aku pkai naturactor pun...so dat make up aku long lasting...dan nmpk flawless n moist ja skin aku ni....
Yang best nya psai naturactor ni...makin berpeluh..makin make up kau jadi well blend...sebab tu aku suka sangat....


So ni lah code2 naturactor...mcm aku pnya skin...xgelap n tak la puteh so aku pkai la code 151...
So kalau ada sesapa yang nk order kat aku...boleh la berbuat demikian...
Satu bekas RM40 ja....
Bleh whatsapp aku kat 0133363775


Ni make up smalam...nmpk mcm tanned sket sbb guna bronzer...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS