Showing posts with label cloth diaper
Semua cloth diaper baru (apapun jenis dan materialnya) perlu dilakukan prewash sebelum digunakan (dipakaikan) pada bayi anda. Tujuan prewash? 1. Tujuan pembersihan: untuk membersihkan CD daripada sisa2 pembuatan fabrik dan juga ketika proses pengilangan CD itu. CD dibuat daripada material baru, jadi rasionalnya mmg perlu dibasuh dahulu sblm digunakan. 2. Tujuan penyerapan: bagi membolehkan CD anda menyerap dengan lebih baik. Semakin kerap CD dibasuh, semakin bagus kadar serapannya. 3. Supaya mendapat bentuk dan saiz sebenar CD itu (to fit-snugly on baby). Utk itu CD perlu dibasuh dan dikeringkan beberapa kali (bagi sesetengah material, mgkin ada material yg mengecut (shrink) atau mengembang?). Biasanya pihak pengeluar telah mengambil kira hal ini semasa proses pembuatan CD :) Berapa kali prewash? Utk CD biasa (kebanyakan CD di pasaran) perlu diprewash 2 hingga 3 kali. Bagi saya, minimum adalah 3 kali prewash. Bagi CD/ insert bamboo/ insert hemp perlu diprewash 6-8 kali utk mendapatkan kadar serapan yg optimum. Begitu juga dgn material organic cotton (seperti soaker grobaby/ grovia) minimum 6 kali prewash. Bagaimana yg dikatakan prewash? Basuh, jemur (hingga kering) dan basuh semula. Ulang sebanyak 3x (atau sehingga serapan ok). Caranya? Utk prewash boleh basuh tangan (hand wash) atau pakai mesin basuh. Utk basuhan pertama boleh gunakan sedikit sabun (sabun yg tiada campuran softener) dan utk basuhan kedua dan ketiga boleh basuh tanpa sabun. Utk prewash kali pertama boleh juga gunakan air panas (suam). Cadangan prewash? Cara saya: Utk CD baru saya just celup2 air atau lalukan bwh air paip. Then, perah dgn lembut dan jemur. Boleh juga spin dgn mesin basuh sebelum jemur (mesti letak dlm laundy net). TIPS: Boleh tumpang spin dgn CD lain yg dibasuh, ketika spin yg terakhir.. huhuhu.. Adakah semua bahagian CD (insert/ soaker/ shell/ cover/ pocket pant) perlu diprewash? Ya, terutamanya insert/ soaker perlu diprewash utk meningkatkan kadar serapan. Sebaik-baiknya prewash insert/ soaker mengikut jenis material atau mengikut aturan/ cadangan pihak pengeluar. Shell/ cover CD (utk jenis AI2) boleh diprewash 2 kali sahaja. Pocket pant dicadangkan 3 kali prewash (supaya inner dpt menyerap basahan dgn baik).
Salam korang.... sebenarnya...dah lama nak share psal cloth diapering ni tapi asyik tak ter-share ja kan..dari start preggy Adriana lagi mmg dah nioat nak CD kan dia...ni pun sebab ter-isnpired dengan my make up gurum, Yana...memang dari dia la i tau skit2 psal CD ni...pastu dia yang suggest aku pkai QQ brand for start..which for me...aku sgt2 lah satisfy dengan QQ brand pnya CD ni... keterujaan aku nak CD ni memang dari preggy dah start... masa preggy 5M kalau tak silap..setiap bulan da start beli 5 pcs CD from QQ brand... dah plak..QQ brand ni selalu wat sales BUY 5 FREE 1..gila kau tak grab!so buy the time perut aku dah ranum aku dah ada nearly 20pcs CDs dah.... ok lah... aku kat sini nak share psal goodness of cloth diapering....
satu lagi aku nak add on.. bila pakai CD ni anak korang akan cepat dapat bezakan kering and basah... so diorg ni macam tau bila dah pee2 byk ke..poo poo ka apa ka tak macam bila pakai DD..payah skit diorang nak bezakan...
aku ni memang gila skit cute prints
bukan gambar aku tau ni... kepuasan tau bila nampak fluffy CD korang tersusun mcm ni...by the time Adriana dah msuk 6M adriana dah ada almost 35pcs CDs..ni semua sebab mama dia teruja gila...tapi aku jenis tak beli yang mahal2...beli pun QQ brand ja..sebab tujuan asal aku pun nak berjimat cermat kan...heee...tapi half of it dah letgo dah sebab since aku dah WAHM ni senang skit nak laundary compared masa reja dulu.... sp tak rugi pun kalau korang beli CD ni...xsuka prints tu,,kau boleh letgo kat group kt FB...so takda la perkataan waste tu kan... ok lah... len kali aku cerita pulak psal Pre washed dan sebagainya...

Cloth diapering...

in , , by Alia Farhan, 10:38 AM
Heee....well...not only I'd been obsessed with breastfeeding. ..I'm also a fully cloth diapering mama...
See...I always go for GREEN!
Who said working mama cannot go for cloth diapering and breastfeeding? I always believe...when there is a will...there will always a way for sus to work on it....
Lucky me..Adriana's babysitter OK ajer with all dis CD thing..siap suka lgi sebab comel kan...heee...see..told ya....cuma awal2 tu kena ajaq skit la kan...

some of Her cloth diapers...I have 34 pieces of CD...



Sounds asleep with her cloth diaper ON!

ok la..gtg...
Mode power pumping is ON?
n wutbd heck is power pumping?
Later akan cita psal power pumping k....
Nite....
Power pumping while watchin Running Man

posted from Bloggeroid

Cloth diapering....

in , , , , by Alia Farhan, 10:30 AM
So hari ni da start bg alAdriana pkai her cloth diapers....bygkan beli pnya ka byk...about 24pieces jgk..strt day she was born aku pkai kn dd (disposable diapers ) ...ye lah satu sbb aku cser...n mmg aku ngaku aku tak ckup kuat utk nk bsuh n change her diapers semua...so I just let my husband bought some dd instead of wearing that ready cd...
Sedeh tgk Adriana pkai dd...ye lah...mak mana xsedeh bila ko sndri dedahkn anak ko dengan not so healthy thing mcm dd ni...mcm2 chemical yg ada kt dlm dd tu..ssh jugak ya bila da trlebih xposed hal2 chemical ni...nama pun amek chemical engineering...harus lah peka terhadap all those hazardous chemicals....
Lagipun Adriana ni bukannya born normal, czer plak tu...baby czer ni dia sensitif sket...sbb tu la aku kena jaga sgt2...so far masa dia pkai dd hr tu nsib xdak naik rashes ka apa ka...legaa sgt...so bila Adriana da msuk 1 bulan lebeh sket baru hari ni aku testing bg dia pakai cd ni...
So far Alhamdulillah...nampak dia comfortable sgt...untk siang td pun aku tukaq 2x ja n mlm ni pun 2x ja...tu pun sbb kul 11 td check cd dia..dia berak sket...klau dulu pkai dd berak sket pun da nangeh2 mcm kena cubit...ni relax ja dia...agaknya selesa ka kot ya smpai taik dkt bontot dia pun dia xrasa....hehehe...
Knapa aku eager sangat nk bg Adriana berCD ni????
1. Healthy issue..as I said before there are lots of chemicals been used in producing a DD.
2. Environmental issue....anda harus tahu...saya adalah org yg sentimental bab2 environmental issues ni....dats y I also against Lynas...ehhh....n do u know it take 500 years for one DD to be disposed naturally....
3. Saving....aku kan sepppp....penting tu...for her future jgk...bygkn brpa aku boleh saving guna CD ni...cuma one time costing ja awai2 tu...anak 3 4 org pun still leh pkai lg...In Sha Allah....
4. Sbb aku rsa nyampah gila bila tgk bakul sampah aku penuh dgn DD...mcm eiiii geli...pastu mula la nk ngarah laki aku pegi buang sampah la...NO NO...dats not good....

Mesti ada akn tnya aku....xsusahka nk basuh semua tu?
So far aku br bg Adriana pkai shari ni...aku rsa ok ja...lpas change her cd tadi trus ja sku basuh guna sabun mandi...so far aku rsa ok ja...xbeban pun...sambil mandi sambil bsuh CD dia....

Eeeiii xgeli ka?
So far tak geli lg la sbb Adriana minum susu ja pun...apedehal...nnt da mkn solid food tak tau la nk kata.. tp mcm nana pun kalau anak kita berak ttp kita kena bsuh kn..so aku rsa ok ja kot...xdak masalah...bak kata org...di mana ada kemahuan...di situ ada jalan....

Ni diapers yg da siap msuk insert...
Bahagi pada 2 types utk CD ni...satu aku letak satu insert ja utk kegunaan siang hari...satu lagi 2 inserts utk kegunaan malam....so xdak masalah la klau baby tu heavy wetter kn...
Comel n cute kn CDs ni....
Pastu bika Adriana pkai nmpk bontot mcm donald duck ja....omeyyy sgt....

Hehehe...okkah chow...
Gud nite
Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

Done doin laundary things for my baby's cloth....cloth diapers...n etc...bleh tham jugak penat ya nk jemoq satu2 baju2 kecik tett tu...tapi comelnya Ya Allah...bila da kering tu...lipat masuk dalam kotak...haihhh
..da byk rupanya baju2 baby A aku ni ya..hee...so comellll...mama love it sk much....


Bleh tahan byk jgk kn...semua tu bukan utk new born ja...pelbagai size ada...utk newborn sket jaaa...


Ni cloth diapers dia yg cartoon2 n comel2..ada lg dalam kotak tp tak bwak keluaq....malas!


Ni basuh first round utk mnjamin serapan dia...total kena 3 kali basuh...utk inner ja...shell skali baduh da ckup


Ni shell dia or outer layer dia...colorful kan...mak jemahh liokkkeee yuuuu...

Japg pas makan...nk p beli brang2 mandi baby sat ngan Amir...yang tu dgn medela FS ja yg tinggai...yg lain Insya Allah da ready smua dah...
Ohhh ya...finally we decided that i will deliver my baby kat hospital Angah reja...fuhhh legaaa noksss....


Disebabkan kemalasan hari ni...msak ni ja for luncheon....harapnya malam ni Amir wil belanja me steak....teringin....ohoiii

Ok lah...gtg

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS