Resipi Nasi Ayam Thai Mudah & Sedap

Assalamualaikum.

Haaa hari 1st puasa mcm mana hampa semua. Ok ka? Duk tengah masak ke tuuu?kali ni aku nak share 1 resipi Nasi Ayam Thai cara aku yang simple dan sedap. Sebab apa aku cakap cara aku? Sebabnya ada yang aku olah dari resipi asal Nasi Ayam Thai.

Untuk buat nasi ayam ni.. Memang senang gila ok. Ayam tak payah nak goreng2 atau bakar dah lepas tu. Rebus buat sup ja da siap part ayam.

Ok  sebelum apa2 jom aku share bahan-bahan dan cara aku buat untuk ayam, nasi dan sos Nasi Ayam Thai ni ya.

Untuk Ayam & Sup:

Bahan-bahan:

Akar Ketumbar (aku guna krtumbar jawa)
Halia
Ayam yang da dipotong
Garam
Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

1. Panaskan air, masukkan ayam, ketumbar dan halia.
2. Masukkan garam dan maggi cukup rasa. Taknak pakai cukup rasa ikut suka.


3. Masak la sampai ayam tu fully cooked ya. Biasa untuk ayam version goreng ka /bakar ka kita akan rebus half cooked. Tapi ni kena fully cooked ya.
4. Lepas dah siap boleh angkat ayam tu dari sup ya.


5. Lepas angkat dari sup, masukkan dalam air ais mcm kat atas. Tujuan dia untuk kekalkan moisture kat dalan ayam tu and stop heating dekat isi ayam tu. So isi ayam korang takla keras and kering. 

Ok dah setel part ayam and sup... Kita masuk part nasi pulak ya. 

Untuk Nasi:

Beras ikut untuk berapa orang makan
Kuah sup 
Air
Garam
Halia
Ketumbar


Cara-cara:

1. Basuh beras seperti biasa. Masukkan beras dalam periuk dan masuk sup dan air berdasarkan sukatan berapa pot beras kita guna. 
2. Masukkan sekali halia dan ketumbar dan garam. 
3. Tekan cook nasi macam biasa. 

Untuk sos Nasi Ayam Thai:



Bahan-bahan:

2 sudu sos cili thai /cili biasa
2 sudu air limau nipis
3 ulas bawang putih dicincang halus atau ditumbuk
3 biji cabai melaka dipotong
Daun ketumbar diricik halus
2 sudu kuah sup
2 sudu kecil gula perang /gula putih
2 sudu kicap manis

Cara-caranya:

Masukkan kesemua bahan-bahan tadi je dalam mangkuk kecil. Kacau-kacau. Dah siap. Senang ja kan. 

Dah boleh makannnnn.... 


Menu simple sangat. Tapi laku kerassss... 

Selamat mencuba... 








0 Comments