Resipi : Mee Bandung Mudah

Mee bandung ni antara masakan mee yang aku suka. Ni ikut cara aku la kan.. Kalau yang original Mee Bandung Muo ke apa ka aku tak tau la kan.


Mee bandung cara i


So ni cara aku buat mee bandung simple cara aku. Biasa mee bandung ni buat masa hari raya.. Sebab masa hari raya mak aku akan rebus gearbox... So guna ayaq rebusan gear box tu memang sedap gila ui. Kena plak bahagian2 tendon urat2 yang dah lembut... Perghhhh sedapnyaaaaa.

Tapi kali ni sebab takda air rebusan gearbox ka apa ka. So kita buat from scratch la ya.

So jom lag tengok bahan-bahan yang diperlukan :


Bahagian tulang lembu
Daging yang dah dipotong sederhana besar
Kalau ada bahagian2 urat guna kan
2 sudu Bawang merah + bawang putih blend
2 sudu Cili blend
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Tomato
Sawi
Carrot dipotong panjang
Telur 3 biji(nak letak lebih boleh ja)
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
Meggi cukup rasa
Mee Numee yang da dicelur air panas.

Cara-cara:

1.  Panaskan minyak, bila minyak dah start panas masukkan daging tadi, including bahagian tulang, daging and urat. Alih-alihkan daging tadi biar macam kena goreng2 skit.
2. Bila dah nampak daging-daging tadi macam da separuh masak dekat surface dia. Boleh la masukkan bawang blend, cili blend and kacau-kacau.
3. Then masukkan sedikit air. Lepas tu masukkan segala sos-sos. Sos cili, sos tomato sos tiram semua tu. Masukkan lagi air dah masakkan segala daging tadi.
4. Biarkan merenih bahan-bahan tadi dengan segala daging tadi. Masak la sampai daging-daging tu semua empuk dan lembut.


Guna cast iron pot ni cepat daging lembut ok. Sebab cast iron ni mmg periuk jenis mudah panas.. N retain heat bagus..sebab tu masakan cepat masak and kalau daging cepat lembut and empuk. 

5. Lepas dah nampak isi dekat tulang daging tu lekang tu.. Maksud dia dah lembut la tu. Boleh la masukkan separuh tomato and biar lagi masak seketika. Kalau nak tambah air boleh la tambah. Boleh rasa kuah.. Kalau ada yang kurang.. Boleh tambah.. Sos cili ka sos tomato ka. Kalau kurang dari segi rasa boleh tambah gula, garam dab serbuk perasa.
6. Then boleh pecahkan telur sebijik.. Yang ni kacau biar pecah-pecah skit. Sebab nak effect telur pecah-pecah kat dalam kuah.
7. Masukkan segala sayur. And then masukkan telur2 yang hampa nak kuning dia cair-cair tu. Kalau tak nak cair.. Boleh ja masak sampai keras kan. Up to u.
8. Dah siap boleh la hidang untuk makan.


Apa lah yg bersinar2 sangat ni haaa. 


Jemput makan... 


Setel ok seperiukkkk. 

Kemain laki aku makan. Maksud dia memang sedap la kan. Kalau tak.. Takkan la setel sepeyuk besaq ni kan.. Mee sebungkus pun setel. 





1 Comments

Post a Comment