Resipi : Ayam Goreng Berlado Sedap

Musim MCO ni banyak aktiviti memasak ja lah. Macam2 resipi nanti orang tanya... Recipe plis.. Recipe plis...

So moh la kita share resipi Ayam Goreng Berlado yang mudah dah sedap.



Untuk Ayam Goreng Berlado kali ni aku tak buat version pedas sangat pun. Sebab nak makan dengan anak-anak kan. So haruslah tak boleh pedas2 sangat.

Jom la kita tengok bahan-bahan and cara buatnya ya.

Bahan-bahan:

Ayam
Kunyit
Garam
*5 biji Cili besar merah
*7 biji cili padi
*Bawang besar holland
*7 ulas bawang putih
Asam keping
Meggi cukup rasa
Gula
Minyak

1. Gaulkan ayam dan garam. Aku guna air fryer ja untuk mgoreng ayam. Set air fryer 160 deg C untuk 20 minit. Jangan lupa kalih ayam and spray minyak skit dekat ayam untuk dapatkan effect ayam goreng.
2. Blend kesemua bahan yang bertanda *.
3. Dalam kuali panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang diblend tadi.
4. Jangan lupa masukkan asam keping dan masak sehingga pecah minyak. Boleh tambah air kalau nak ada kuah2 skit.
5. Perasakan dengan garam, meggi cukup rasa dan gula.
6. Dah pekat or capai consistency kuah yang hampa nak... Boleh la masukkan ayam yang digoreng tadi.
7. Kacau-kacau ayam and kuah berlado sampai mesra and ready untuk dihidangkan.


Aku sendiri terliur tengok ayam goreng berlado ni. Aduhhh sedapnya makan lauk macam ni. Memang menambah la cita dia. 


Makan dengan ulam macam ni pun da sedap uiii. Ingatkan lauk ni bertahan sampai ke malam. Sekali lunch ja dah habis licin semua. 

Ok la kan. Yang penting semua orang suka makan sebab kena dengan selera. Memang padu sangat rasa dia. Hampa boleh try masak ni. Kompem satu family suka makan. Yang ni rasa dia tak pedas pun. Anak2 aku pun suka makan sebab sedap katanya. 



2 Comments

Post a Comment