NETFLIX Series : Money Heist Overall Review



Money Heist atau dalam bahasa Espanol nya La  Casa De Papel. Sebelum start review pasai cerita Money Heist ni nak bagitau siap2... Cerita ni mengandungi explicit content. So tak sesuai ditonton bersama anak2 dan time tengah berpuasa.. Ehhh.

Walaupun mula2 aku tak tengok pun cerita ni sebab cerita ni duk main kat Netflix. Tapi sebab laki aku yang start duk tengok. Maka aku pun turut sama-sama terpengaruh. Cerita ni dari Spain sana nuuu. Rupanya dah lama dah cerita ni.. Dari 2017 lagi... Tapi seminggu kami tgh habis setel laki bini. Kahkah.



Cerita dia psai criminal mind, the Professor ni merangka satu rompakan.. Kira the biggest heist la dalam history sebab depa pi rompak kilang hat cetak duit nu, Royal Mint of Spain.. So untuk make the plan works... So dia kumpul lagi team dia yang masing2 ada kredibiliti yang tersendiri. Bayangkan dalam masa beberapa hari depa print berbililion2 Euros.



Ada watak Berlin, Nairobi, Tokyo, Helsinki, Oslo, Moscow, Rio, Denver dan Professor sendiri. Nama penjenayah mcm stailo plak buh nama big city kan.. Yang Jawa2 tu kalau nak jadi penyagak boleh letak thug nama as Jakarta๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Personally aku suka watak Berlin and Nairobi... Rompakan dekat Royal Mint tu kira berjaya la.. Depa dapat blah dari Royal Mint tu. Tapi sedih gila bila Berlin sacrifice diri dia untuk bagi geng2 dia escape. Berlin ni kira team leader untuk rompakan ni la.

So dua season duk main untuk cerita beberapa hari di Royal Mint ja... Macam mana policia duk trace sapa dalang.. Duk trace Professor ni sapa bagai..mcm mana Professor ni duk divert attention authorities bagai ni...sampai la inspector untuk case ni Si Raquel ni accidentally fall in love dengan proffesor, (mnyamar sebagai Salva) ni tapi dia tak tau pun yang Salva ni la Prof tu...



Banyak gak la plot2 twist yang Professor tu buat... Sampai la cerita depa escape and masing2 dapat duit and blah dari Spain and enjoy life.

Ya ya.. Memang sepanjang cerita ni explicit content tu memang wujud lah. Nama pun cerita mat salleh kan. Tambah dari Spain.. Cerita depa ni adult content extreme skit. So boleh la percepat part2 hat tak berapa nak molek tu.

Ok lah.. Sampai la ke Season 3 after 2 years from heist dekat Royal Mint ni... ni bila Rio kena tangkap. Bila dah kena tangkap sorang ni Professor ni came out with the idea untuk rompakan kali kedua dekat Bank of Spain. Kali ni depa nak rompak gold pulakkkk.


Muka baru Season 3. Aku tak suka Palermo tu. Bodoh! 


So in exchange to that depa pandai gila twist bagi orang or nerakazens suka dekat depa and benci authorities. Start2 awai2 depa taboq duit dari atas untuk nerakazens kutip. And depa perjuangkan hak Rio sebagai netizen untuk dibicarakan secara adil la gitu. Sebab masa tu tak tau Rio kena tangkap and seksa dekat mana.

So untuk season 3 ni ada la watak2 baru Stockholm la Lisbon la Palermo la Bogota la... Manila la... Tapi best la... Tengok2 punya tengok punya tengok dah masuk season 4. Start daei Season 3 and 4 dah ada police lain yang handle kes ni. And police ni pulak agak gila nad extreme jugak cara handle case. Tak padan dengan perempuan boyot 8 bulan. Nama dia Alicia Sierra.


Saiko gila Alicia ni sampai si Rio tu traumatised habis. 


Gila bitchy habis watak dia. Bitchy policia. 


Aku ada baca2 Alicia Sierra ni depa kaitkan dengan Tatiana, bini Berlin. Sebab dalam Season 3 ada cerita flashback Berlin kawen dengan Tatiana. And at the same time, Alicia Sierra ni laki dia nama German.. Mati sebab cancer. Sama macam Berlin.. Berlin pun ada cancer. Tapi mati kena tembak. Tak pasti correlation antara cerita Alicia dengan Tatiana ni apa. Tapi macam tak logic jugak kalau Berlin tu laki dia sebab Berlin dah mati kena tembak 2 tahun lepas. Unless kalau Berlin tak mati lagi masa kena tembak tu. Which is impossible. Ehhh

Oh ya dalan season 4 ni jugak la Nairobi mati. Cisss betul... Watak2 yang aku suka semua mati. And gila betui si Gandia tu. Kejam gila watak.


Bye Nairobi ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


And yes... Season 4 tergantung.. Mcm tu ja...
So depa kata kena tunggu tahun depan pulak sambungan.. Ciskek betul la. Aku tengok yang daei 2017 - 2020 seminggu dah habis. Nak tunggu tahun depan pulak oiiii๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Lani laki bini duk gila mnyanyi lagu Bella Ciao Bella Ciao Ciao Ciao





Bila tengok cerita ni kita lupa siapa jahat.. Siapa yang baik... Hahahha... Tak patut.. Tak patut.. Hahahahha




2 Comments

  1. tried watching the first few episode and I just can't continue.
    maybe i'll try again later.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 rasa mcm x suka gak.. Mcm ntah hapa2 la laki layan cerita ni.. Sekali bila duk lepak tepi tu sambil layan2 ehhh mcm best pulok

      Delete

Post a Comment