Cara Buat Keropok Lekor Homemade

Assalamualaikum. Dah MCO ni macam2 resipi mak2 boleh buat kan. Dari yang tak reti buat macam2 dah macam2 jenis boleh buat masak untuk family kan.

Kali ni nak share pasak keropok lekor homemade pulak. Teringat waktu kecik2 dulu mama kami selalu buat sendiri keropok lekor. Time tu mana ada orang juai keropok lekor sangat dekat Kedah kan. Ya mama kami memang la gigih buat sendiri untuk anak2 dia makan. Ingat lagi tolong mama gentel2 kopok lekor walaupun kadang2 main nya lebih dari tolong. Hahhahaha.


Unlocked one level. Hahahhaha



Tak ingat masa kecik dulu mama kami pakai ikan apa. Tapi untuk kali ni kami pakai isi ikan temenung ja sebab ikan temenung yang murah lani kat Penang ni.

Disebabkan banyak gila stock ikan temenung dalam peti ice. So kami pun decide la untum buat keropok lekor ni kelmarin.

Bahan dia pun tak banyak guna.. Cuma isi ikan, garam, tepung ubi. Untuk buat keropok lekor comey2 halus2 ni. Aku guna lebih kurang 16-18 ekor ikan.  Dapatla dalam 22 ketul keropok lekor halus comel lotey ni.

Bahan-bahan:

Isi ikan
Garam
tepung ubi

Cara-cara:

1. Part paling bercinta part nak siat isi ikan ni la.. Aduh.. Aku sampai ambil kerusi sambil bersiang/ siat isinya.
2. Bila dah siap siat isi ikan, masukkan semua isi ikan ke dalam blender.
3. Masukkan sedikit air and blend isi ikan tadi. Dah nampak isi ikan semua blended.. Boleh stop blend.
4. Kaup semua isi ikan dalam blender tu ke dalam besen or bekas lain.
5. Masukkan tepung ubi(yang ni agak2 ja ya). Gaul tepung ubi dengan isi ikan. Kalau lembik lagi "doh" isi ikan tu.. Boleh la tambah lagi tepung ubi. Jangan letak banyak terus ya. Masukkan tepung ubi tu sikit demi skit ya. And jangan lupa masukkan garam ya.
6. Pastikan "doh" isi ikan tu tak terlampau gebu ya. Kalau terlampau gebu tu maksud dia terlebih tepung ubi. Kalau terlebih tepung ubi maksudnya In Sha Allah liat la. Aku lupa plak nak tangkap gambar "doh" ikan aku.
7. Nak pastikan "doh" isi ikan tu tak terlampau gebu and liat.. Indicator dia warna "doh" ikan tu kelabu-kelabu gelap ya bukan warna greyish white ya.
8. Ok da siap part buat "doh" ikan. Ni la masanya part nak gentel. Sebelum apa2 panaskan air dulu n ketak sedikit minyak untuk merebus ya.
9. Masa nak gentel tu letakkan kat tapak tangan korang dengan tepung ubi. Ambil "doh" ikan tu and mula la menggentel ikut size yang hampa suka.
9. Lepas dah gentel terus la masuk ke dalam air yang mendidih.


10. Bila dia dah terapung tu maksud dia dah masak la. Boleh angkat dah letak dalam penapis dan lalukan dengan tap water untuk hilangkan lendir-lendir air lepas rebus tadi.


Yang bentuk tak smooth tu sebab awal2 gentel tu tak letak tepung kat tangan.. Tu yang tak smooth tu. So jangan lupa letak tepung dekat tangan masa nak gentel tu ya. 


Boleh simpan dalam plastic ikea ni untuk frozen kan. 


Ni untuk goreng makan supper semalam. Biasa la ada anak yang study ni lpas study ja mama lapaqqq. So kita goreng ni siap2 senang. 


Tranung dak kepok kita? 


Dua kali kena goreng wei. Tak ckup sekali goreng. Adakah mama kena buat lagi dan beli ikan temenung 3kg wei? 🤣

Rasa-rasa macam nak kena sruh runner mai hantar 3kg ikan temenung lagi ni. Sebab lepas ni nak try buat lokching dengan solok lada pulak.. Sedapnya. Nyummmy. 










2 Comments

Post a Comment