Why I Quit from my job?

First, menuntut ilmu tu wajib atas orang Islam. So there is no such thing as waste bila hang menuntut ilmu. Secondly, u are not in my shoes and hadap apa yang aku rasa berperang dengan diri sendiri setiap kali nak pi reja. Mungkin kalau tak resign and still reja dekat tempat yang sama aku mungkin boleh jadi gila kot.

And yes for my 3rd job at this one small company aku memang suka kerja situ.. But I have my own reasons why I quit the job eventho they paid me like literally 1.5k more than the cheapskates J company. Again, everything is not about money. I have my own concern too so if u can please shut ur mouth and stop asking stupid questions again.

Bekerja adalah ibadah. Kalau aku kerja dalam keadaan aku takdak hati or tak ikhlas dengan kerja yang aku buat.. Apa jadi dengan ibadah aku tu? Tak berkat kan? Dari aku kerja tapi takda keberkatan dari Nya pun baik aku tak payah kerja. Eh wait a minutes. Sapa kata aku tak kerja? Technically I don't work in the office.. In the factory anymore. BUT I WORK FROM HOME. which I 'm literally not going to tell you what sort of works i' m doing.


Kalau kerja dari rumah.. Dah urusan rumah tangga tu bukan dikira Bekerja... Then what it can be classified as? Yeah I may not have paycheck every end the month like every other workers. But believe me.. I'm doin OK. Kerja jadi engineer dekat kilang dekat Malaysia ni pun bukan gaji besaq mana pun....title ja gah... Gaji mcm harommsss. Hahhahaha... The ugly truth.. Lain la kalau hg dalam oil n gas field ka... Apa ka... Kalau electronics mcm aku dulu.. Boleh blah ja lahh gaji dia. Yang dekat waste recovery and recycle tu best skit gaji aku... Walaupun keja tak lama... Tapi OK la Dapat la lari dari electronic yang boringggg tuuu.

My turning point aku quit bila aku start kerja balik dekat waster recovery and recycle tu.. Aku sampai rumah dah pukul 7+. Abih working hr is 6pm...ambil Adriana dekat rumah tok mama dia lagi. Pi beli makanan apa semua sampai rumah memang dah pukul 7. Cepat bagi makan dekat Adriana. Then pi mandi... Solat.. By the time aku habis solat Adriana dah terkena dekat sofa dengan aksi spiderman la apa la. Yes Waktu tu Aishah takda lagi.

Laki aku pulak biasa la bila reja sendiri ni. Buat reja kdang2 tak tentu masa. Pukul 9-10pm baru balik. Ada hari kdang2 balik lambat. Aku pukul 9 lepas solat Isyak terus lena wei. Esok nya bangun siap2 semua pi reja. Sempat jumpa laki pun time subuh tu ja. Bawak Adriana ke umah pengasuh pun dia masih lena time tu.

Kiranya anak aku jumpa bapak dia time weekend jugak la kalau dia tak terkena awai or kalau laki aku balik awai. Aku pun tdoq awai selalunya sebab penat wei bila sehari hang exposed dengan chemical... Memang tobat badan akan lemau tau.

So pikiaq punya pikiaq.. Punya pikiaq banyak kali. And berbincang dengan laki aku semua. Aku pun amik keputusan untuk tender resignation. Ada lagi satu sebab major kenapa aku resign tapi aku xnak la mentioned kat sini. Tu pun melibatkan keberkatan rezeki aku jugak kan.

Alhamdulillah. Aku rasa buat keputusan untuk resigned dulu tu bukan lah satu keputusan yang salah. And sebulan lepas aku resigned tu aku mngandungkan Si Aishah. Tak Dapat bayangkan kalau still kerja and mngandungkan Aishah time tu. Dah la exposed dengan sludge heavy metals apa bagai kan.

Aku rasa Allah yang dorong aku untuk resigned ni bukan saja2. Dari aku duk berperang sorang2 dalam hati aku sampai boleh lead to mental illness baik lah aku buat keputusan yang betul kan.




Tanda2 burnout. Ni semua curi2 yang ada kat aku masa aku kt company J dlu tu. Aku stress... Aku jadi x seronok langsung nak pi reja. Aku xboleh tidoq sampai pukui 3 4 pagi. Dah kalau tdoq time macam tu.. Macam mana nak pi reja kan. Aku selalu sakit. Memang effecting sangat aku punya life time tu. Orang yang tau masalah aku time tu hanya lah suami aku. Kalau nak pi reja tu berdrama ayaq mata. Macam kan nak pi ke mana ja. Sebabnya aku dah burn out. Memang aku dah kenot go. 

Sebab tu before u go and start judging others yang taknak kerja tu... Xpayah la sebuk2 nak jadi nujum pak belalang. Sebuk gila tilik nasib orang. Nanti itu la ini la. Nanti takdak duit la apa la. Perempuan kena kerja la.. Perempuan kena ada duit sendiri la bla bla bla.  Aku ada duit ka takdak duit ka tak pernah pun mintak duit orang kecuali duit laki aku. In fact aku pun buat duit aku sendiri jugak hasil goyang kaki dekat rumah. Kan orang cakap duk rumah goyang kaki ja kan. 

So chill... Takyah sebuk2 dah pasal hidup orang. Get a life. Aku pun bukan mintak duit hang kalau aku xdak duit. Or mintak duit laki Sapa2 ka. Aku minta duit laki aku sebab ya lah.. Dia laki akuuu.. 

Tengok macam lani sudah la bila laki aku kena buat reja yang ni.. Malam baru boleh start sebab involves Jalan yang busy dekat Penang ni. Kdang2 anak2 sampai 2 hari tak nampak jumpa Muka papa depa. Kalau aku pun busy reja... Xdapat la suka2 hati hari ni buat keputusan nak duk kat Copthorne kes laki busy ke laut.. Esok check in. Banyak cantik boss hang nak bagi cuti mcm tu ja kan....



Alhamdulillah makan pakai walaupun tak mewah mana pun.. But still la xpernah lagi kebuluran. Tak Dapat bayang kalau reja.. Amik anak2 dari rumah pengasuh. Hang baru siap semayang apa... Baru nak main2 ngn anak2 hang.. Depa dah penat and lena.

And memang la jaga anak2 Sambil buat reja sendiri dari rumah ni penat. Tapi takpa lah... My priority still my kids. Aku pun bukan lah a perfect mom.. Masak sehari 3 kali ka. Ada hari aku tak sempat and banyak reja. Memang aku beli ja. Tak salah pun sekali sekala nak skipped all those routines kan. Lain la kalau aku ada maid... Senang hidup aku...

So sekarang ni aku nak focus dekat anak2 aku and kat diri aku. Sebab aku ni kalau aku tak happy.. Akan effect ke anak2 and satu family aku. Orang kata nak rosak kan institusi keluarga tu.. Senang ja... Bagi mak dia rosak /penat terlampau that can lead to depression etc... Maka yang lain2 pun akan effecting jugak.

Untuk mak2 di luaq sana... Yang bekerja mahupun yang goyang kaki kt rumah mcm orang kata... Don't bother what others said about us... Yang penting kita buat apa yang kita suka and happy OK... Take care.. N hugssss...




8 Comments

  1. Well, for me why I quit my job is because I have a terrible colleagues.
    Tak tahan terus berhenti kerja tanpa sebulan notis.

    I agree with you. Family is our #1 priority.

    ReplyDelete
  2. Betul tu, kalau kerja dah takda hati, banyak tekana better resign dari ko jadi gila.. Bahya.. Walaupun kat rumah jaga anak pun stress, tapi kita boleh rehat dan calm sekrjp. Takyah hadp cakap orang.. Mana kita rasa ok.. Kita buat

    ReplyDelete
  3. Betul tu sis. Better quit dari rasa senak & beban dgn environment kerja yg teruk. Dsn sgt setuju dgn kata2 sis yg last tu. Just buat apa yg kita suka & be happy. Kehidupan kita. Kitalah yg mencorakkannya. Especially kita ni 'ibu' kpd sesebuah keluarga. Tak happy si 'ibu', tak happy lah keluarga tu :)

    ReplyDelete
  4. elok juga buat turning out dalam hidup kita. kita ada pilihan, buat apa yang kita suka
    Kadang2 gaji besar, stress melampau. tak elok juga untuk kesihatan kita kan.all da best in your career after this

    ReplyDelete
  5. Teringin juga nak jadi full time housewife...cikgu sekarang pun banyak dugaan. Anak kita terabai plak rasa. Doakan Marsha kuat semangat ya. Moga apa yang kita buat di restu oleh NYA....Aaminn

    ReplyDelete
  6. Sekarang ni mana-mana boleh kerja dan macam-macam boleh buat untuk dapatkan duit dalam dunia serba teknologi cuma yang penting kena ada ilmu dan juga ada kejujuran dalam apa yang kita buat macam menulis blog ni pun sama juga...

    ReplyDelete
  7. Hai, kita geng. Suri rumah sepenuh masa. Seronok dapat lihat anak membesar di depan mata. Seronok dapat uruskan rutin harian, jadi driver, tukang masak, cikgu dan banyak sebenarnya jawatan yang sedang kita galas. Salam perkenalan dari eiza ya.

    ReplyDelete
  8. Betul tu sis. saya pon dah berenti kerja and back to kampung. ada sebab tapi ramai yang tak faham. moga Allah permudahkan dan murahkan rezeki kita .

    ReplyDelete

Post a Comment