Resipi : Nasi Goreng Daging Cabai Kering

Disebabkan kemalasan melanda... Nak buntu nak masak apa. Nak masak lauk lagi la malas kannn. So mari lah kita  masak nasi goreng ja lah. Daging banyak lagi. So apa lagi.. Pandai2 la mereka asalkan jadi. Nasi yang masak semalam ada lagi. So nasi goreng ja lah hari ni.




Senang ja pun.. Jom tengok bahan dan cara2 dia...


Bahan-bahan:

Cabai kering (Guna yang jenis tak pedas)
1 biji Bawang besar
6 ulas Bawang putih
Daging
2 biji telur
SOS tiram
Namfla
Cuka
Garam
Serbuk perasa
Nasi
Kalau ada sayur letak la sayur.. Aku xda stock sayur.. So xla letak.


Cara-cara:

1. Rendam cabai kering sampai lembut cabai kering tu. Aku guna air panas ja senang skit.
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan cabai kering. Tumbuk kasar ya. Baru Dapat texture cabai kering tak hancoq macam tu. Sebab tu aku tak Guna blender sebab selalu akan over hancoqqq.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi.
4. Masukkan daging,titis sedikit cuka. Tujuan cuka ni nak bagi daging lembut.
5. Masukkan air setengah cawan adn biaq kan dalam lebih kurang 10 minit utk bagi cabai kering masak n daging tu lembut skit.
6. Bila ayaq dah kering masukkan sos tiram, Namfla Dan pecah an teloq.
7. Biaq teloq tu dah agak masak baru pecah kan dia.
8. Masukkan nasi dan gaul sampai sebati. Jangan lupa perasaan dengan garam dan serbuk perasa.
9. Kalau ada sayoq boleh letak sayoq. Kalau takdak.. Dah siap. Tapi aku suka nasi gorang aku ni goreng ranggup2 skit. Tak suka lembik2 gitu. So aku biar masa goreng nasi ni lama skit.
10. Dah siap.. Boleh tangkap gmbaq untuk orang macam aku ni. Hahahha


*** nasi goreng ni kalau ranggup2 skit lagi best. Lagi2 kalau dengan cabai kering ni. Biar goreng sampai nasi tu lompat2 skit dalam belanga hampa tu. Tadaaaaa


2 Comments

  1. Wooo, I love cabai kering but not too much haha sebab perut tak tahan.
    Can't wait to try this recipe :)

    ReplyDelete

Post a Comment