Identify your electricity usage

7:39 PM

"Semalam jalan-jalan pergi kedai elektrik ternampak satu poster 'identify your electricity usage'. Jadi, gigih aku merajinkan diri untuk infografikkan poster tu semula. Penggunaan elektrik mengikut jumlah watt yang terhasil oleh sesebuah peralatan elektrik. Gunakanlah dengan bijak."

Sumber: Mohd Rizal Razak

**** credit to above mentioned people. Aku upload ni sebab nak pinned dekat blog aku. So senang lepas ni kalau aku nak beli barang electric aku boleh refer kat sini ja


Air cond ni aku rasa pengunaan dia pun depends jugak dengan berapa suhu/temperature kita tetapkan betul tak? Kalau memanjang sokmo setting dekat 16 deg C or 18 deg C memang ke laut la bil hang. Kalau boleh maintain at 24-25deg C. Kalau dekat temperature tu tak sejuk maksudnya hampa kena panggil orang mai cuci and do some maintenance to hampa punya ekon..nescaya nanti sejuk la ekon hampa.


Ni 24hrs ON kan. Baru tau rate dalam macam ni. Lepas ni kena check pulak berapa yang Cuckoo punya.




Yes. I'm using front loading washer/ dryer. Nanti nak kena check berapa W. So far bil letrik xdak la tinggi sangat bila on Dryer pun.


Beza banyak ye. Tapi tu la dengan washer dryer aku ni tak rasa sangat. Maybe sebab ada setting yang dekat washer aku yang boleh shorten the period kot. 



Wah LED 1 sen per hour. Baru tau jenis2 screen mempengaruhi electricity.




Kat rumah ni anak-anak ja mandi pakai water heater. Makpak nya jarang gila guna heater ni kecuali tengah  "winter"


Nanti plan nak beli philip steam generator iron..pun nak kena check yang ni


Buat sementara ni guna yg ni la untuk iron baju si kakak pi sekolah


Selalu guna pun 2 3.minit. Baru tau pengunaan dia dalam banyak ni untuk sejam.

Dah tu yang banyak-banyak tu amenda eh? Kikikiki. The best way nak jimatkan eletrik kalau tak guna barang-barang eletric tu cabut terus plug. Bagi yang takda plug untuk dicabut macam air cond or heater yang mostly electician akan buat suis ja terus sekarang ni, jangan lupa OFF kan suis tu. 

Kalau nak tau pasal penjimatan eletrik korang boleh baca dekat sini

Yang paling penting,apa benda pun cari yang energy saving and GREEN TECHNOLOGY. In Sha Allah ada dia punya penjimatan eletric dekat situ.


You Might Also Like

24 comments

  1. Betul la kena cari produk yang energy savings. Boleh la jimat untuk bil elektrik tu. Kalau nak penambahan penjimatan, kalau tak guna kipas boleh tutup kipas. Jangan biarkan ia terpasang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..mmg part kipas tu selalu terlupa nak tutup...

      Delete
  2. I still old school dalam penjimatan letrik ni. Kat rumah duduk dalam gelap je malam malam. kekeke...Energy savings need to do this in my new house soon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes..i pun suka duk dalam gelap2 bila malam2..rasa romantic gitu..hahahha...kdang2 pkai candle..amik mood skit

      Delete
  3. Sekarang dah banyak product yang energy saving kan..kena kena bijak memilih..selalunya paling tinggi guna elektrik iron ngan ekon kan..letrik pun dah tinggi dah sekarang..eh apa aje la yang tak melibatkan electricity..semuanya kot.. thanks sharing Alia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak SA..lani tanggungjawab kita juga utk savekan energy..sebab energy ni bukan kita ja nak pakai..anak2 cucu kita pun nak pakai

      Delete
  4. kat rumah, kami memang calculate semua power consumption & masing2 ada tggjawab masing2 utk jimat penggunaan eletric. hasilnya boleh dilihat pada bil TNB setiap bulann..rasa sgt puas hati hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah gud..nnt kira mcm mna u punya calculation..i nk tau

      Delete
  5. Bagus lah tips ini hehehe terima kasih kerana share kita pun baru tahu nak kira semua peralatan elektrik kat rumah. Tapi sekarang banyak barang yang ada label jimat elektrik.....

    ReplyDelete
  6. tu la..nak pilih barang elktrik mestilah pilih yang jimat elektrik..dahla hari-hari kita guna..tapi kalau nad taknak guna, nad memang tutup

    ReplyDelete
  7. Skrg semua dh senang. Nak jimat letrik pun dah mudah..beli je energy saving.
    Cuma mcm sis ni..brg2 lama lagi so pepandailah sendiri nak jimat cermat. Bila nak pakai je baru guna..tapi peti ais tu tak leh nak buat cam mana lah..hehehe

    ReplyDelete
  8. tak pernah terfikir plak nak kira semua ni. sebab tu la pentingnya beli peralatan elektrik yang menjimatkan elektrik

    ReplyDelete
  9. it's really crucial to identify our own electricity usage.. calculate and easy planning.. energy saving also.

    ReplyDelete
  10. Elektrik nie kalau x pandai catu mmg byk lah kne bayar. Terima kasih atas informasinya. First time dengar n baca

    ReplyDelete
  11. Wah.. bagusnya entri ni.. TB baru nak tersedar diri cara nak tengok penggunaan electricity selama ni.. yang TV tu kalau sape-sape guna TV Plasma, banyak la letrik yea? huhu

    ReplyDelete
  12. ramai pengguna tahu guna tapi tak tahu yang untuk jimat elektrik kena cabut plug tak cukup dgn switch off plug kan. good reminder untuk yang tahu dan good tips untuk yang lain untuk belajar berjimat kan

    ReplyDelete
  13. Kita baru tau..hehehe.. Tp bgusla bila akk de share psl ni.. Lagi2 bab aircond sbb rmi yg tkut nk guna lebih2..bil melambung kemahin lagi.. Kita amalkan dh xguna..tutup suis dan cabut plug...

    ReplyDelete
  14. I don't dare count my electric bill. Whole house full of electrical. Items. Planning buy front load and see the bill more higher then consider other washing machine.

    ReplyDelete
  15. Sekarang dah banyak produk elektrik yg boleh jimatkan elektrik . Sekarang bil kat rumah masih maintain. Cuma dah tak akai freezer just main 1 peti sejuk je bil elektrik dah turun.

    ReplyDelete
  16. Menarik artikel ni. Dapat tahu kadar caj yang dikenakan untuk setiap perkakas elektrik dan elektronik kat rumah. Dah tahu semua nI,baru boleh start merancang untuk penjimatan bil elektrik. No wonder peti ais on 24/7 pun bil tak melambung, rupanya rate dia rendah. Aircond tu yang bahaya, hahaha

    ReplyDelete
  17. masa beli barang2 untuk masuk rumah dulu mmg cari yang jimat elektrik. kalau dah tau rate usage senang nak jimat.

    ReplyDelete
  18. tq untuk perkongsian ni..penting sebnearnya amik tahgu keguinaan elektrik setiap hari dalam rumah hehe

    ReplyDelete
  19. nice sharing kak.. tak penah pkir pun benda2 macam ni. tau bayar ja.. new ilmu then lepas ni bolehla kalo ada extra time tengok mana2 patut tutup tu p tutup..

    ReplyDelete
  20. melambak electrical items kat umah aida ni.
    bil jgn cakap la :(
    mau nangis bila dpt bil.

    ReplyDelete