Food Review :Nasi Lemak Kedah kini di KL from Zakwan Meals

4:23 PM

Hai hampa kali ni kami nak cerita pasal Nasik Lemak Kedah...apa yang speciaknya Nasik Lemak Kedah ni? Biasanya kalau kat Kedah kami panggil nasik bungkuih/bungkus.

Biasanya dekat area Alor Setar & Jitra boleh diktakan bersepah-sepah kedai jual nasik bungkuih/nasi lemak kedah ni. So what so special about nasi lemak kedah ni? Specialnya sebab nasik lemak kedah ni warna dia kunin...
And gu dia adalah sambai padu atau pelbagai lagi lauk lain.


Nin dia haa rupa nasi lemak kedah...
Tengok gambaq ni pun rasa boleh duk feeling bau dia naik ke muka macam mana oiiii...
Terlioq teruk wei.



Ni kira hat nasi bungkuih paling basic la orang Kedah kata. Sedap wei. Selalu kat Jitra, tang mana ada banyak student IPT duk belajaq kat situ banyak orang juai nasi bungkuih ni.

Tapi hampaaaa kalau yang mana duk KL nu tapiii rindu gila nak makan nasi lemak Kedah ni hampa tak payah la duk risau kan. Sebab lani dah ada dah brader kita ni duk juai. Sedap ker? Of course la sedap sebab yang buat ni brader ni anak jati Kedah. So rasa dia pun sedap baq hanggg...

Tudiaaaaa. Kami hat tengok ni pun jadi stress sebab duk terasa kat tekak ni rasa padu sambai dia. Tudiaaaa tudiaaaaa


Hat ni yang sambai ikan kering. Aduhhh. Duk terasa kat tekak ni masin2 ikan masin tu dengan pedas manis sambal dia. Sedapnyaaa.

Bukan nasi lemak Kedah ja ada tau...brader ni pun ada buat jugak Nasi Royal macam nasi lemak royale yang femes kat Kedah tu dengan ayam goreng berempah special.




Ni yang set nasi royal yang orang order.




Best ke bestttt???

Bagi hampa yang teringin nak rasa kepaduan nasik lemak kedah dengan nasik royal ni jangan lupa boleh order dekat brader ni.

Khalil
0132525179

*** pedih perut pulak tengok gambar-gambar ni😂😂😂


You Might Also Like

25 comments

  1. Replies
    1. Hee memang sedap..tmbah plak sambal tu padu dengan aroma nasik lemak kedah tu..perghhh

      Delete
  2. Amboi sedap nya tgk nasi lemak abg ni.. Ada ikan bilis goreng dgn kacang mmg laju lah makan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg zaza..silap2 dua bungkus boleh makan ni..mmg sebungkus tak ckup la cerita dia

      Delete
  3. Terlioq dibuatnya tgk review ni. Baru review belum ada depan mata lagik. Kena order cepat2 ni 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa..jangan lupa order cepat2 kat abg kita ni

      Delete
  4. BAru tahu nasi lemAk kedah berwarna kuning, ke sengaja letak pewarna supaya tambah menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain skit rsa dia dr nasi lemak biasa tu..sebab letak buah pelaga..bunga lawang dan bunga cengkih..so dia ada aroma dia tersendiri

      Delete
  5. save dah nombor dia.... bile2 teringin kang boleh trus order...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cepat2 order ya kalau teringin nak makan😁

      Delete
  6. First time tengok nasi lemak kedah

    ReplyDelete
  7. owh gini rupe nasi lemak kedah. tak pernah try, nnt nak order la

    ReplyDelete
  8. tudia kalau kena nasi lemak petang-petang ni apa nak kata..mata boleh layan ooo

    ReplyDelete
  9. nasi lemak warna kuning? berapa harga sebungkus tu?

    ReplyDelete
  10. warna kuning tu..lain dari lain..dulu study kedah takda pun nampak nasi lemak kuning macam ni..hehe

    ReplyDelete
  11. Menu Nasi Lemak ni memang favorite makan pagi2 kat office. Sedapnya nasi lemak ni. Tengok gambar pun dah terliur.

    ReplyDelete
  12. Nampak sedap. Sedapnya nasi lemak terletak pada sambalnya. Nanti pi Kedah kita cuba k. Hehe

    ReplyDelete
  13. Saya rasa agak tertipu dengan Nasi Lemak Royale dekat area rumah saya. Dieorang kata nasi lemak. Tapi bile saya order nasi lemak, tak ada pulak. Dah lah tengah mengidam nak makan nasi lemak time tu. Rupenye maksud nasi lemak tu bukan nasi lemak ye?

    ReplyDelete
  14. Menariknya. Baru tahu makanan dari kedah ni. Tq for sharing!

    ReplyDelete
  15. nampak sedapnya.. nasi lemak kedah nampak lain sikit dengan nasi lemak biasa ni..

    ReplyDelete
  16. Ya Auloh! Lazatnya la - nasi dia, lauknya - memang perut pedih bila tengok gambar-gambar nie semua. HUHU.

    ReplyDelete
  17. 1st time dengar nama nasi lemak kedah... tapi macam pernah rasa... Ingat2 lupa

    ReplyDelete
  18. Nasi Lemak always my favourite. Kena cuba ni hehe

    ReplyDelete
  19. Yesss! Onie part nasi lemak ni memang agak cerewet jugak. Onie even orang kelantan sendiri pun tak suka nasi lemak orang kelantan,bahhahaha..sebab nasi lemak kelantan dia banyak guna bawang dan takde rasa sambal pun, rasa bawang je lebih. tapi bila onie dah jumpa nasi lemak yang sedap dengan tekak onie akan beli dengan orang tu je, hihi... pastu kacang lebih..aummm :P

    ReplyDelete
  20. terliur tengok nasi lemak ni... sekali tengok macam pulut kuning... kena try ni... kat Selangor tak tau ada ke tak kedai jual..

    ReplyDelete