Cara Mengaktifkan Kad ATM /Debit Maybank untuk kegunaan luar negara

10:42 AM

Ok lepas CIMB punya card debit, kita cerita pulak pasal Maybank punya pulak ya. Ya lah, memang dua ni femes amos kot kat Malaysia ni. Bank pilihan rakyat jelata tak gitu.

Tapi last few weeks memang sakit hati gila dengan customer service careline maybank. Kol everyday and almost every hour kecuali time lena la tak dapat-dapat wei. Jilake betul. Lepas tu terus decide hantar emel ja suruh depa kol and setelkan. And after 3 days finally depa kol.

Time tu aku stress sebab function E-commerce untuk debit card maybank aku tak activate lagi. So every booking kat Agoda aku nak buat semua failed and rejected!! cisss bedebah betul. Takpa bila depa kol tu legaa dah walaupun dah berhari-hari makan sumpahan mak yong ni.

Ok cerita dia untuk activatekan oversea pnya ni korang kena activate kan E-commerce fuction korang untuk debit card korang ya. Tapi Maybank ni korang kena activate kan sendiri kalau untuk oversea tu. Cara dia senang ja, just log in Maybank2u.com je. And kemudian follow step-step kat bawah ni.

Lepas da log in, p ke Card Management.

Then p ke Overseas ATM Facilities

Ok kat sini pilih lah Activation ya.

So jangan lupa letak tarikh Start Date activation dan  End Date. 
Oh ya Maybank dia tak dak permanent macam CIMB ya. Boleh refer sini kalau nak tau pasal CIMB ya.  Lepas dari korang set End Date tu boleh la korang click Continue ya. And as usual akan ada Request TAC no dan Submit TAC no . As usual la kan kalau guna online banking ni, So da setel semua ni, korang da boleh la swipe debit card korang kat overseas nanti.


Kepada korang yang susah gila nak activate kan E-commerce korang tu, kol tak dapat-dapat sampai lebam, boleh la terus ja shoot emel ke mgcc@maybank.com.my . Dealing ngan Maybank ni lately ni korang kena banyakkan bersabar. Diharap Maybank dapat tambah staff lagi di bahagia Maybank Careline ya. 





You Might Also Like

4 comments

  1. cantik. selain dari kad kredit, kad debit pun ada banyak fungsinya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes betul...
      kdg2 org ingat semua transaksi on9 atau kt lur negara ken guna credit card saja. tapi sebenarnya boleh ja guna debit card...

      Delete
  2. lagi senang je nak setkan Maybank nye.. pilih tarikh je.. huurm..
    marilah aktivekan dua dua skali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila2 aktifkan cik adik manis...
      Xyah nk risau travel takda cc dah pasni

      Delete